Skip to main content

Zooi of spullen

Als ik het heb over zooi, bedoel ik vaak spullen die niet op de plek liggen waar ze niet horen. Denk aan tassen onder de kapstok, een volgepakt kast in de bijkeuken, een stapel boeken en mappen op de keukentafel etc. Daar kan ik mijn partner echt compleet mee over die pies helpen. Nou ben ik sowieso iemand die van duidelijk houd, netjes alles opgeruimd op de plek waar het hoort, gewoon omdat ik dan niet na hoef te denken waar ik het gelaten heb of dat ik het weer moet opruimen. Ook al lijkt het voor anderen alsof het mijn hobby is, heb ik echt een hekel aan opruimen en schoonmaken. Dus als ik netjes werk, hoef ik minder schoon te maken, en ruim ik mijn zooi meteen weer op… dat dus.

Communicatie is belangrijk om te laten weten wat je wilt en wat je niet wilt. Om elkaar te begrijpen is het handig dat je dezelfde taal spreekt. Dat geldt ook voor de communicatie tussen jou en je hond.

“Honden fluisteren, dat wil zeggen dat ze vaak kleine signalen afgeven.”

Hondentaal = lichaamstaal

Honden taal is lichaamstaal. Oren naar voren is oké, staart laag is niet prettig, dat door te leren kijken naar je hond, leer je zien wat je hond zegt. Ik zeg altijd als je weet waar je naar moet kijken, kan je het nooit meer niet zien. Om te weten wat je hond jou probeert te vertellen moet je eerst weten wat je ziet én… wat normaal is. Voor elke hond is de neutrale stand van de oren en staart anders. Dat is misschien even lastig maar als je je verdiept in je eigen hond, weet je al snel wat normaal voor jouw hond is. Bij een Beagel staat zijn staart altijd omhoog en herder heeft een start die eruit ziet als een vraagteken op de kop. Kijk maar eens naar de stand van oren, staart dat kom je al een heel eind. Maar ook kijken naar de kleine signalen die je hond afgeeft met zijn tong, poten, stand van zijn kop. Honden fluisteren, dat wil zeggen dat zij vaal hele kleine signalen afgeven. Kijk, wanneer een hond gromt, blaft of bijt weet je echt wel dat het helemaal niet goed is. Maar voordat een hond dit doet, zijn er veelal meerdere kleinere signalen aan vooraf gegaan.

Als je dit weet kun je je hond helpen als hij het moeilijk heeft, een situatie spannend vindt of opgewonden raakt van iets héél leuks. En wie wil dat nou niet? Hoe fijn is het als je kunt zien wat echt spel is? Dat je kunt zien hoe je hond zich voelt (en wat je kunt doen) als die ene hond die, zogenaamd enthousiast, op jouw hond afkomt?

Wat doe je?

Honden reageren op wat wij doen en zeggen. Maar vooral op wat wij doen. Ik heb al gezegd dat hondentaal lichaamstaal is. Dat is handig om je te realiseren als je gaat trainen met je hond. Als je na een puppycursus verder gaat trainen of je wilt gaan apporteren, jachttraining gaan volgen, dan is het merk ik vaak dat er bepaalde gewoontes zijn ingeslepen die maken dat iets niet lukt zoals de cursist verwacht.

In mijn lessen benoem ik tijdens de begeleiding wat ik zie. Dat kan best confronterend zijn voor de cursist, dus zeg ik het aan het begin van de cursus maar meteen. Daarbij komt dat ik in het westen van het land ben opgegroeid en daar zijn ze net even een tandje directer dan hier in het oosten. Ik zeg altijd: “vraag, zeg als ik ‘rare’ dingen zeg, die je niet begrijpt”. Als je met je hond op cursus komt, kom je om iets te leren. Je leert te kijken naar je hond en hem te begrijpen. Daarvoor gebruiken we gehoorzaamheidsoefeningen. Door je in de taal van je hond te verdiepen, maak je de communicatie tussen jullie een stuk prettiger.

Filmpje