Skip to main content

Help! Mijn lieve pup verandert soms “ineens” in een bijtend monster. Hij hapt niet alleen naar zijn speelgoed maar ook handen, voeten, riem en eigenlijk alles wat er op dat moment inde buurt is, moeten eraan geloven. Een echte bijtkampioen.

Iedere pup doorloopt een aantal fases. Zo breek, vroeg of laat de zogenoemde bijtperiode aan. En dan? Wanneer een pup dit bijtgedrag erg veel laat zien, raakt jouw eigen emmertje soms ook vol of overstroomt?!

De frustraties kunnen hoog oplopen waardoor je misschien dingen doet weet dat ze niet het alle handigst zijn… maar ja, je moet wat.

In dit artikel geef ik jou uitleg over dit gedrag en tips om deze fase zo goed mogelijk door te komen. Je gaat er een hoop aan hebben als je deze tips consequent in- en doorvoert binnen jouw gezin.

 

– Als jouw puppy bijt, stop je met spelen en laat je hem rustig worden  –

 

Pups bijten

Pups bijten? Maar waarom? Pups bijten o.a. omdat ze de wereld om zich aan het ontdekken zijn. Zij hebben nou eenmaal geen handen en ontdekken dus deels met hun bek. Andere reden waarom pups bijten zijn:

  • Verveling
  • Spelen
  • Vermoeidheid
  • Wisselen
  • En bijten is ook een vorm van communicatie voor honden onderling.

Ik hoor je denken, “ja, lekker!” maar ik wil het gewoon niet hebben.” Als je het bijten van jouw pup wilt verminderen of wilt stoppen, is het dus van belang om te weten waarom hij bijt. Dan kun je het op de juist manier aanpakken. Wanneer je pup bijt uit verveling is dat duidelijk iets anders dan wanneer hij bijt omdat hij moe is en zijn stress-emmertje overloopt. De manier waarop je hierom omgaat is net zo verschillend als de reden voor het bijten.

 

Verveling

Verveling is nooit prettig. Bedenk zelf maar eens hoe je vroeger kon “klieren” als je je verveelde. Wanneer jou pup zich verveelt, zal hij op zoek gaan naar iets om zich mee te vermaken. Het kan zijn dat hij aandacht van jou of bij je gezinsleden zoet. Je pup weet dat hij aandacht van jou krijgt wanneer hij in jouw (of die van jouw kinderen) handen of voeten bijt. Dit kan zowel positief als negatieve aandacht zijn. Een voorbeeld van positieve aandacht, er gaat gespeeld worden. Negatieve aandacht, je gaat mopperen. Maar aandacht krijgt hij. De kans dat hij dit gedrag zal herhalen is erg groot. Wat succes oplevert, herhaald zich. Het kan ook zijn dat je pup zich op de papierbak of een krant die op de grond licht, stort en die helemaal kapotscheurt (sneeuw maken, zoals mijn nichtje dat noemde). Hij kan ook in snoeren gaan bijten, de planten uit de vensterbank verorberen of aan de stoel- of tafelpoot beginnen.

 

Spelen

Als pups spelen, bijten zij ook. Gaat dit te ruw, spot dan het spel en geef je pup iets anders te spelen. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld in handen gehapt wordt kun je lange speeltjes gebruiken. Zo zijn er nooit handen en tanden bij elkaar in de buurt en kan het niet per ongeluk misgaan.

 

– Vind de juiste balans tussen rust en uitdaging voor je pup –

 

Vermoeidheid

Wanneer je pup moe is, loopt ook zijn emmertje vol. Denk maar eens aan jezelf als je moe bent. Je hebt ongetwijfeld een korter landje dan normaal. Pups (kunnen) gaan bijten wanneer ze oververmoeid of overprikkeld zijn. Je kunt het ook vergelijken met een kind dat te weinig slaap heeft gehad en na een lange dag op school- BSO en zwemles, gaat jengelen, zeuren en/ of huilen.

Niet alle pups nemen hun rust of zij kunnen hun rust niet vinden, waardoor zij lastig worden, of anders gezegd zij kunnen het niet op een andere manier aan ons duidelijk maken. Het is daarom heel erg belangrijk dat je je pup voldoende rust gunt en geeft.

Gemiddeld hebben pups zo’n 18 tot 20 uur slaap/ rust nodig, per etmaal. Opgroeien kost nou eenmaal erg veel energie en deze tijd hebben ze hard nodig om te groeien. Maar ook om alle indrukken (prikkels) te verwerken.

Vaak vermindert het bijtgedrag van pups  sterk, als er veel meer rust wordt ingebouwd. In sommige gevallen verdwijnt het bijtgedrag helemaal. Kortom, rust is héél erg belangrijk.

 

Wisselen

Wanneer pups hun tanden gaan wisselen, dat kan vanaf een maand of vier of vijf, gaan zij meer bijtgedrag vertonen. Dit is een beetje vergelijkbaar met  baby’s die tandjes krijgen. Die steken op dat moment ook alles in hun mond. Pups gaan kauwen als zij gaan wisselen. Zijn bekkie kan in deze periode erg gevoelig zijn. Dus wees een beetje voorzichtig. Wees een beetje voorzichtig met trekspelletjes. Maar geef je pup vooral dingen waarop hij mag kauwen en vooral niet te harde dingen!

 

Communicatie

Wanneer een pup bijt, zal hij dat nooit zomaar, zonder reden doen. Bijten kan je zien als een vorm van communicatie. Bijten is altijd gericht op iets of iemand. Door te bijten kan een pup dingen op afstand houden, afschrikken of bedreigen. Bijten heeft dus een reden.

Bijten is meestal een gedragsuiting die geactiveerd wordt door een emotie. Een pup die bijt als middel om te communiceren. Hij doet dat om te zorgen dat hij zich beter gaat voelen. In het algemeen zullen honden nooit ‘zomaar of uit het niets’ bijten. Ook hier is het belangrijk om uit te zoeken waarom jouw pup bijt.  Dus kijk naar jouw pup en leer zijn taal te herkennen, zodat je snapt wat hij doet en waarom.

 

Kinderen en pups

Wanneer er kinderen of kleinkinderen zijn, is het van enorm belang ze te voor te bereiden dat zij weten hoe zij zich dienen te gedragen tegenover de pup. Wat wel en niet mag. Kinderen kun je dingen uitleggen, de pup moet nog alles leren. Wanneer het jonge kinderen ( onder de 12 jaar, zeker) betreft, laat ze dan niet zonder toezicht van een volwassene alleen met dus pup (hond). Wanneer kinderen geen hond gewend zijn, hebben zij vaak geen idee hoe ze met een pup moeten  omgaan. Een pup is geen nieuwe knuffel en aaien moet je ze dus leren. Dus leer je (klein) kinderen hoe  het hoort.

 

Gebruik hulpmiddelen

Het gebruik van hulpmiddelen is niet alleen handig en praktisch, het houdt de situatie ook veilig voor iedereen. Het is voor je pup heel erg fijn als hij een veilige plek heeft, waar hij kan zijn zonder aan alle prikkels. Een bench is hiervoor bijvoorbeeld een zeer handig hulpmiddel. Maar je kunt ook een stukje van de tuin of woonkamer afzetten met behulp van een puppyren of hekjes. Zo kan je rust creëren als jouw pup (of kind) te moe en/of druk is.

Leer jouw kinderen dat zij jullie pup niet mogen storen of aanhalen, als hij in zijn bench of puppyren is. Zoals ik hierboven al genoemd heb, hebben pups gemiddeld zo’n 18 tot 20 uur slaap per dag nodig. Daarbij heeft hij jouw hulp hard nodig.

 

Schema

Je hebt je goed voorbereid, alles is in huis en zodra je jouw pup in huis is, kan het lijken of je nog niet de helft hebt gedaan en geregeld. Er komt ontzettend veel kijken bij een pup. De gebroken nachten kunnen je opbreken waardoor je  onzeker wordt en je twijfelt of je het allemaal wel goed doet. Iedereen om je heen lijkt het beter te weten en geeft je naar beste eer en geweten tips en (on)gevraagd advies. Wil je meer houvast, maakt dan, met jouw gezin, een  puppyschema. Daarin zet je de dingen die gedaan moeten worden en wanneer. Denk hierbij aan eten geven, laten plassen en poepen, wandelen, spelen, etc. dat brengt rust. Hang het schema ergens op dat iedereen het makkelijk kan zien én lezen zodat je precies weet hoe, wat, waar en wanneer. Je creëert zo rust voor jezelf, je gezin en dat zorgt ook voor rust bij je pup. En dat draagt weer bij aan een minder vol stress-emmertje waardoor jouw pup minder bijt.

 

Leer je pup wat hij wel mag!

Door je pup te leren wat hij wel mag, houd je het leuk en aangenaam voor jezelf en voor je pup. Wanneer je jouw pup streng toespreekt, wat wil je dan dat hij leert? Je zorgt op deze manier alleen voor onnodige spanning, en onzekerheid (stress) bij de pup. En je weet inmiddels wat een overgelopen stress-emmertje kan veroorzaken.

 

Gebruik geen druk, dwang, angst of intimidatie.

Ik hoor nog te vaak dat mensen het advies hebben gekregen om hun hond (ook pups) op hun rug te leggen, totdat hij zich overgeeft! Dit is helaas een zeer slecht advies en zal je pup niet leren dat hij niet mag bijten. De kans is aanzienlijk dat je hem bang maakt. Uit angst kan een hond ook weer gaan bijten en vererger je het gedrag dus alleen maar, en leert dat jij niet te vertrouwen bent. En dat is toch echt het laatste wat je wilt!

Zoals je ziet is er geen quick-fix. Helaas, kan ik je niet dé gouden tip geven die ervoor zorgt dat je pup ineens nooit meer bijt.

 

Alle tips op een rijtje
  • Leer de taal van je pup spreken
  • Zorg dat je weet waarom je pup bijt, zodat je kunt werken aan een passende oplossing
  • Vind de juiste balans tussen rust en uitdaging, volg de online cursus ‘Ik wil een relaxte hond’.
  • Leer je (klein)kinderen omgaan met een pup
  • Zorg voor voldoende rust, maak gebruik van een schema voor je pup ( slapen, eten, spelen, ontlasten, trainen)
  • Maak gebruik van een hulpmiddelen als de bench, puppyren of hekjes (denk aan de veiligheid van iedereen)
  • Ga zeker niet mopperen, schreeuwen of boos reageren tegen je pup
  • Volg de puppycursus