Mijn trekt hond sleept mij door de straat.
Zucht… Je moet je hond uitlaten maar eigenlijk is de lol daar wel vanaf. Je hond trekt enorm aan de lijn en niet zo’n beetje ook. Je gaat, omdat je hond nou een keer zijn behoefte moet doen, maar al voor je je jas aanhebt en de riem hebt gepakt, is de moed je al in de schoenen gezonken.
Ooit, toen je nog aan het nadenken was over het aanschaffen van een hond, had je dit wel anders voorgesteld. Als pup mocht je hond nog niet zoveel en zo vaak lopen, maar zodra hij de leeftijd had bereikt om het te mogen, dan zouden jullie heerlijk wandelen, struinen door de bossen en langs het strand. Heerlijk en dat is het ook!
Maar de andere 3 tot 4 keer dat hij voor zijn plasrondje moest, werden een drama. Om nog maar te zwijgen over het beeld dat je had om je hond lekker mee te kunnen nemen als je even een frisse neus ging halen of mee kon als je even iets weg moest brengen. Samen even wandelend naar je moeder om een bakkie koffie te drinken.
Probleem en ergernis
Trekken aan de lijn is misschien wel het grootste probleem van hondeneigenaren. In elk geval het meeste gehoorde probleem. Mensen gaan zich ergeren aan de hond.
Het is erg belangrijk om in te zien dat je de schuld niet bij je hond kunt leggen. Hij doet het niet expres! Honden lopen nou een keer veel sneller dan mensen of nog veel eenvoudiger. Omdat de wereld zo leuk is, en er is zoveel te doen en te ontdekken en dan ruikt het ook nog allemaal zo lekker. Wanneer jij aan de andere kant van die lijn niet in het tempo van je hond loopt zal hij trekken aan die lijn. Niet omdat hij dat wil maar omdat nou een keer zou werkt met tempoverschil.
Letsel
Waar je misschien niet zo snel bij stilstaat is dat een halsband een veroorzaker is van nekletsel bij honden. Juist door het trekken aan de lijn, en het terugtrekken dat jij dan doet. Trekt je hond kunt je beter kiezen voor een borsttuig, omdat de druk dan meer verdeelt is over het lijf. Een simpel rekensommetje leert ons dat de verdeling van de druk op een borsttuig minder schade zal aanrichten dan wanneer diezelfde druk op slecht een halsband komt te staan. Ook het trekken aan een tuig kan schade veroorzaken, dus leer je hond hoe je het graag ziet.
Maar wat te denken van je eigen lijf, schouders, armen, handen en rug. Zeker als je een wat grotere of sterkere hond heb, zul je snel merken dat het voor je eigen lijf ook erg vervelend is.
Hoe dan wel?
Ik zeg vaak of je loopt in het tempo van je hond of je leert hem om ingehouden te wandelen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar vaak is het niet (voldoende) -of verkeerd aangeleerd. Er is een begin gemaakt, maar het is niet afgemaakt. Aanleren is 1 ding; je leert je hond wat je van hem wilt (in slakkengang met je meelopen). Zorgen dat je hond het beheerst is iets heel anders. Dan moet je hond het aangeleerde in minimaal 10 verschillende situaties kunnen, als je het hem vraagt. En dat vraagt oefening, veel regelmatig en consequent.
Je kunt je (bijna) elke hond aan de lijn leren lopen, zonder dat hij je de straat over sleurt. Je hond goed aan de lijn laten lopen is makkelijker dan je denkt, het vraagt veel oefening en geduld. Waarbij herhaling de sleutel is naar succes.
Train, don’t blaime
Aanleren is trainen en dat houdt in, veel, oefenen. Dat kan op vele manieren. Je kunt je aanmelden voor een cursus, liefst bij mij, natuurlijk 😉, of plan een privéles!
Zorg, wanneer je kiest voor een cursus, dat je je bij een goede hondenschool aanmeldt. Het is namelijk iedereen toegestaan een hondenschool te beginnen en dat zorgt voor veel ellende. Maar je kunt ook zelf aan de slag.
5 tips om zelf aan de slag te gaan
1. Rust
Zorg dat je ontspannen kunt oefenen. Een hond die vol in de opwinding is, is niet in staat om te leren. Trainen als je hond nog niet zijn behoefte heeft gedaan en net 4 uur alleen thuis is geweest, is niet het meest handigste moment. Dus voor je begint, zorg dat je hond zijn behoefte heeft gedaan, even lekker heeft kunnen rennen of op een andere manier zijn meeste energie al vòòr de training kwijt is. Tijdens de training wil je dat je hond iets leert en dat gaat nou eenmaal beter als hij ontspannen is. Je kunt ook even aan hersenwerk doen, dat zijn denkspellen waarbij hij zijn hersens moet gebruiken en dat maakt moe. Het meest effectief is om van beide iets te doen, ik zeg nadrukkelijk “iets”, want een hond die te moe is, leert weer minder snel en dan schiet je je doel voorbij.
Meer weten over hersenwerk, lees mijn blog over hersenwerk
2. Omgeving
Begin je training altijd in een zogenaamde prikkelarme omgeving. Dat houdt in dat het een rustige en veilige omgeving voor je hond én voor jou! Want net als bij je hond, draagt stress bij ons mensen ook niet aan het beter presteren.
3. Regelmaat
Herhaling is de sleutel naar succes. Het is dus van belang dat je regelmatig en met regelmaat oefent. Houdt oefenmomenten kort, 5 tot max. 15 minuten ( afhankelijk van de leeftijd en belastbaarheid van je hond) en baken ze af. Zorg voor een duidelijk begin en eind van de oefening. Daarmee maak je het voorspelbaar voor je hond, hij weet wanneer je begint en eindigt met een oefening. Oefenen doe je bij voorkeur 3 tot 5 keer per dag.
4. Consequent
Welke methode je gebruikt is afhankelijk van wat werkt voor je hond en voor jou. Maar wat je ook doet: wees altijd consequent. Het gedrag kan alleen afnemen als je hond heel zeker weet dat het niet mag en het hem niets oplevert. Mag je hond wel trekken wanneer jij druk bent, het regent of hij andere honden ziet, wordt het onduidelijk voor je hond en hij zal niet snappen waarom hij alle andere keren wel rustig aan de lijn zou moeten lopen. Mag hij soms trekken en soms niet, leer hem dat dan en zet er een commando op. Dus welke regel er ook wordt toegepast voor je hond: wees consequent!
5. Beloon
Je wilt graag dat je hond iets leert. Daarvoor is het handig dat je beseft hoe een hond leert.
Wij kunnen nog zoveel woorden gebruiken maar deze zijn, niet aangeleerd, betekenisloos voor je hond.
Door gewenste gedrag/ handeling te belonen, laat je je hond weten ‘dit wil ik graag zien’.
In dit geval is dat door de gewenste positie uitvoerig te belonen, namelijk vlakbij jou! Beloon de hond ook wanneer hij spontaan naast je loopt, laat op willekeurige momenten wat brokjes vallen vlakbij je en lok de hond naar je zijde met een voerbeloning. Kortom, de plek naast jou is de leukste plek ter wereld! In het begin beloon hier vaak voor, wanneer je hond snapt dat, naast jou de plek is waar hij moet zijn, ga je het woord/ commando, koppen aan het gedrag en ga je over op interval belonen en van daaruit kan de beloning worden afgebouwd.
Tot slot
Wil jij ontspannen met je hond kunnen lopen aan de lijn? Leer je hond dan wat je van hem wilt. Reserveer tijd en neem de moeite om het je hond aan het leren. Uiteraard het liefst begin je ermee je er vroeg mee, van-pup-af-aan. Alleen is dit niet altijd het geval, dus ook dan, geef de moed niet op. Boek een 1-op-1 training of als er meer speelt dan alleen dit, een gedragstherapeut in de arm en begin. Samen met je hond trainen is goed voor jullie band en bovendien nog hartstikke leuk ook.
Dit artikel is geschreven door Nienke Roelofs. Kopiëren van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan Delen van dit bericht en pagina op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs. Wel met de originele bronvermelding. Druk rechtsonder dit bericht op de knop ‘delen’ en kies de optie die het beste bij jou past. Let op ⚠️ Het downloaden, opslaan en/ of bewaren, kopiëren en/ of screenshots, uploaden maakt inbreuk op het auteursrecht en is alleen mogelijk met toestemming van mij. Thnx!