Skip to main content

Hersenwerk of verrijking
In het kort, hersenwerken is het zoeken van iets leuks of iets lekkers met de neus. Verrijking is, net even iets meer moeite doen voor je eten.

Hersenwerken is een activiteit die stimulerend en verrijkend is voor honden, waarbij ze worden aangemoedigd om hun mentale capaciteiten te gebruiken. Hersenwerken is een breed aanbod van activiteiten waarbij honden zoeken van iets leuks of iets lekker met de neus, het oplossen van opdrachten of het navigeren door uitdagende parcoursen.

Hersenwerken bevordert niet alleen de mentale gezondheid van de hond, maar versterkt ook de band tussen hond en eigenaar. Het samen oplossen van puzzels kan een geweldige manier zijn om interactie te hebben en het vertrouwen te vergroten. Bovendien kan het helpen om gedragsproblemen zoals destructiviteit of overactiviteit te verminderen, doordat de hond zijn energie op een constructieve manier kan benutten. Dit snuffelen en nadenken is zeer intensief voor je hond. Het is niet alleen mentaal inspannend, maar onderschat ook het fysieke aspect niet.

Hersenwerken is leuk, je leert je hond op een andere manier kennen, het verbetert jullie band en het werkt stress verlagend. Dus niet alleen voor gezonde honden is het samen doen van hersenwerk een verrijking, ook voor oudere of geblesseerde honden kan dit een uitlaatklep zijn. En het is uitermate geschikt voor regenachtige dagen!

Stress verlagend
Snuffelen werkt stress verlagend. Door te snuffelen wordt er endorfine aangemaakt, het zogenaamde gelukshormoon. Dat zorgt ervoor dat je hond zich na het hersenwerken beter kan ontspannen.
Hersenwerken moet leuk zijn. Het kan op vele manieren. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Er mag absoluut geen frustratie ontstaan. Door je hond stap voor stap te leren hoe hij hersenwerkjes oplost, voorkom je frustratie. Hoe je dat aanleert is per hond verschillend. Wat is de aanleg van je hond? Hiermee bedoel ik dan vooral, waar is hij van origine voor ‘gemaakt’. Een hond die gemaakt is om bijvoorbeeld wild op te speuren, werkt anders dan een hond gemaakt is om het erf te bewaken of om mensen gezelschap te houden. Maar één ding staat vast, alle honden kunnen hersenwerken. Ze hebben een neus die het doet, dus kunnen ze hersenwerken. De rest is een kwestie van aanleren.

Een snuffelmat kan liggend aangeboden worden

Spelregels
Hersenwerken daar zijn spelregels voor. Het is belangrijk voor jouw hond om deze aan te leren. Met als doel dat we de hond vaardigheden aanleren om deze brainbrekers te kunnen oplossen. Hiermee voorkom je frustratie en leert de hond nadenken over wat hij in welke volgorde moet doen om het lekkers te bemachtigen. Snuffelen werkt stress verlagend, frustratie daarentegen….Het is niet de bedoeling dat de hond beheerst te werk gaat om deze frustratie te voorkomen.

 

 

 

Samenwerken & vertrouwen
Hersenwerken doe je altijd samen met je hond. Samenwerken is leuk! Door samen met je hond te spelen, leer je elkaar kennen op een andere manier. Hersenwerken versterkt jullie band en je leert je hond op jou te vertrouwen. Door te hersenwerken leert de hond samen met jou zijn neus, bek of poten beheerst en gestructureerd te gebruiken om dingen te duwen of te trekken, iets op te tillen of te verschuiven om zo zijn voertjes te verkrijgen.
Hersenwerkjes leer je je hond stap voor stap aan. Welke vorm het beste bij je hond past is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De grootte van je hond.
  • De vorm van zijn kop.
  • De vorm van zijn neus. Heeft hij een spitse of juist meer plattere neus,
  • Hoe groot is zijn bek (met het oog op het vastpakken van verschillende onderdelen?
  • Is je hond heel erg sterk gericht op voer of juist niet?
  • Kan hij met beleid zijn poten inzetten of is je hond meer van het grove werk?

Je zult begrijpen dat een Chihuahua of een Dwerg keeshond iets anders nodig hebben qua materiaal dan bijvoorbeeld een Deense dog of een Cane corso.

Hoe te beginnen
De eenvoudigste manier om met hersenwerk te beginnen is het aanbieden van. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan aanbieden van verrijking. Voer in een voerbal of snuffelmat. Je hond hoeft hiervoor nog niet heel veel te kunnen, het rollen met een voerbal zorgt dat er voertjes eruit vallen en bingo! De vaardigheid die nodig is om het werkje op te lossen wordt direct beloond. Een snuffelmat of ballenbak zijn uit dezelfde categorie. Je legt wat lekkers op de mat en je hond kan beginnen. Heeft hij dat door, verstop je de voertjes in de mat. Natuurlijk heeft iedereen de slimste hond. Denk er steeds aan dat je het langzaam opbouwt. Kijk goed naar jouw hond. Zorg dat je hond succes ervaart zodat het leuk blijft. Wij mensen zijn snel geneigd te denken dat de hond het wel snapt, waarmee de lol er af kan raken en je, geheel ongewild, toch in de frustratie zone van je hond komt.

Jong, onervaren, geblesseerde of oude hond
Jonge (onder een half jaar) en onervaren honden kun je laten starten met het snuffelen en ontdekken van de omgeving. Of start met verrijking van de omgeving door een andere ondergrond, andere geluiden, nieuwe materialen of objecten neerleggen waar hij niks mee hoeft. Zorg dat je de hersenwerkjes en/ of puzzels op een goede manier kan aanbieden. Een paar minuten je ‘brain breken’ per dag is al voldoende voor een jonge en/ of onervaren hond. 

Kijk naar je hond. Kijk goed naar je hond tijdens het hersenwerken (altijd eigenlijk). Een brainbreker op de grond aanbieden, vraagt vaak een lichamelijk onnatuurlijke houding. Ik vergelijk het altijd met 10 minuten in de squat staan 😊, hoe fijn vind jij dit? Precies. Wanneer er iets lekkers te “verdienen” valt is dat een grote motivator om door te blijven gaan. Ook als het niet zo goed is voor je lijf.

Een snuffelmat op hoogte

Hersenwerken met een oudere hond of hond die een blessure heeft, vraagt extra zorgvuldigheid. Net als bij mensen kunnen ongemakken het bewegen moeilijker. Kijk eens of je bijvoorbeeld  een puzzel op hoogte kunt aanbieden.

 

 

 

Een beetje moeilijker
Wanneer je hond door heeft wat de bedoeling is, kan je het een beetje moeilijker maken. Door bijvoorbeeld een hersenwerkje aan te bieden waarbij hij iets moet omdraaien door er tegenaan te duwen of waarbij hij iets moet oppakken waaronder het lekkers te vinden is. Ook nu houd je rekening met wat bij je hond past. Je kan kant en klare puzzels kopen. Let er dan op dat het materiaal geschikt is voor jouw hond.

Spelregels
Een echte brainbreker heeft een begin en een eind.  Hersenwerken kent spelregels.  Het is belangrijk om deze aan jouw hond aan te leren. Het doel van deze spelregels, is de hond vaardigheden aanleren om de brainbrekers te kunnen oplossen. Hiermee voorkom je frustratie en leert de hond nadenken over wat hij in welke volgorde moet doen om het lekkers te bemachtigen. Snuffelen werkt stress verlagend, frustratie daarentegen….Het is niet de bedoeling dat de hond beheerst te werk gaat om deze frustratie te voorkomen.

Huis, tuin en keukenmateriaal
Iedereen kan thuis of in een trainingsomgeving met hersenwerken beginnen. Het is eenvoudig te integreren in het dagelijks leven. Met een paar huis-tuin-en-keuken materialen of speciaal ontworpen speeltjes kan men al snel aan de slag. Belangrijk is om de moeilijkheidsgraad geleidelijk op te bouwen, zodat de hond niet overweldigd raakt, maar wel uitgedaagd wordt. Het zelf maken van hersenwerkjes, is ook leuk erg leuk. Iedereen heeft een huis vol hersenwerkjes. Kijk maar eens rond in de keuken, schuur of zolder. Je hebt vast wel een oude mat- of deurmat of een oude spijkerboek die je als snuffelmat kan gebruiken. Het een muffinbakblik, strooi er wat voertjes in en leg er speeltjes, of balletje boven op. Vul een en lege kartonnen doos met bladeren uit de tuin, voertje erin en klaar is je “ballenbak”.

 

Samenvattend

Hersenwerken is een waardevolle aanvulling op de dagelijkse routine van je hond. Het biedt talloze voordelen, waaronder verbeterde mentale vaardigheden, een betere gedragsbalans en een sterkere relatie tussen jou en je hond. Het is een activiteit die voor iedereen toegankelijk is en eenvoudig te implementeren in het leven van zowel de hond als de eigenaar. Bovendien kan het helpen om gedragsproblemen zoals destructiviteit of overactiviteit te verminderen, doordat de hond zijn energie op een constructieve manier kan benutten. Hersenwerken is een aanvulling en biedt mentale uitdaging voor je hond. Je kunt hersenwerken niet als volledige vervanging voor een lekkere wandeling of flink stuk rennen inzetten, tenzij als je hond tijdelijk niet (zoveel)mag lopen/ bewegen of na een operatie. Dan is het inzetten van hersenwerk juist een mooi tijdelijke vervanging en anders als aanvulling.