Skip to main content

We kunnen op veel verschillende manieren contact maken met onze huisdieren. Als ze mij soms zouden horen, zouden ze mij opsluiten, zeg ik wel eens gekscherend. Sommigen van ons praten graag met onze honden, anderen geven de voorkeur aan samen te wandelen of te apporteren. En weer anderen kunnen gewoon genieten van de aanwezigheid van hun hond.

Het maakt niet echt uit welke op welke manier we verbinding te maakt met onze hond, zolang we het maar regelmatig doen. Honden vinden het heerlijk om contact te maken met hun mensen. Voor een hond ziet dat contact er vaak anders uit dan voor ons. Zo zie je bijvoorbeeld regelmatig contactzitten of contactliggen. Waarbij een hond contact maakt door tegen je been of voet aan te gaan zitten of liggen. Laatst was ik nog bij een hond die het heel even (echt 2 tellen) zijn kop in mijn hond legde, en daarbij mij diep in mijn ogen keek. Dat was genoeg. Een manier waar je misschien minder van hebt gehoord, is via Reiki. In dit artikel ontdek je hoe je met Reiki voor dieren je band met je hond kunt versterken! Nooit gedacht dacht dat jij zo’n zweefteef was. Ik schiet in de lach, wanneer iemand die ik al heel lang ken, dit tegen mij zegt. Ben ik ook niet. Ik heb leren voelen. Dat is iets heel anders. En Reiki is voelen. Aanvoelen, geven en ontvangen.

 

Wat is Reiki?

Reiki is een Japanse spirituele praktijk gebaseerd op meditatie die ook therapeutische toepassingen heeft. Het doel van Reiki is om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Dagelijkse reikibeoefening vergroot ook het vermogen van de beoefenaar om anderen te ondersteunen. Reiki delen met anderen omvat aanrakingstherapie en meditatie in het geval van mensen en dieren. Het doel van het aanbieden van Reiki aan anderen is het bevorderen van ontspanning en stressvermindering, wat op zijn beurt de zelfgenezing van het lichaam, de geest en de ziel bevordert. Klinkt best zweverig, toch? Dat is ook zeker waar. Omdat het niet concreet is, je kunt het niet vastpakken of zien. Dat maakt het lastig voor ons mensen. En tegelijk is het helemaal niet zweverig want wat doen je als je buik- of hoofdpijn hebt of je hebt je knetterhard gestoten? Precies je pakt het vast. Je slaat je handen/ armen eromheen. En dat helpt. Het voelt beter, verlicht en troost. En precies dat is wat Reiki doet.

Dieren staan heel dicht bij de natuur en zijn niet in staat om hun gevoelens te verbergen. Spelen met hun emoties kunnen zij niet. Ze reageren primair. Of zoals ik altijd zegt, “als ze dat zouden kunnen, waren het mensen”.  Sommige mensen kunnen heel goed spelen met emoties. Honden (dieren) niet. Het is wat het is. Zodra een dier ervaart wat Reiki is, geeft het zelf aan wanneer en waar de Reiki nodig is. Honden die weten wat Reiki is (en dat weten ze na één behandeling precies!) gaan zó liggen dat je handen vanzelf naar de te behandelen plek toe moeten. Zodra ze genoeg hebben staan ze op en lopen ze bij je vandaan. Even schudden, misschien een likje. Bedankt!

Mijn eigen honden laten dit heel goed weten. Roefus doet precies zoals ik hierboven heb beschreven. Bor moest er in het begin erg aan wennen. Hij liep weg als ik Reiki wilde geven. Wanneer een hond wegloopt, wil hij niet of heeft hij genoeg. Dus stop ik meteen. Nu hij weet wat is, komt hij er zelf om vragen. Hij draait precies het deel waar bij de energie nodig heeft onder mijn handen. Eigenlijk werkt Reiki bij dieren hetzelfde als bij mensen. Het allergrootste verschil is dat de energie van dieren is veel zuiverder dan die van mensen. Dit komt omdat mensen zich meestal veel te veel in hun hoofd zitten.

 

Gedragsproblemen

Bij gedragsproblemen met een hond bekijken we het eerst via gedragstherapie waarom een hond doet wat hij doet. Welke emotie zorgt ervoor dat de hond dit het ongewenste gedrag laat zien. Om een hond met gedragsproblemen goed te kunnen helpen, moet je de onderliggende emotie (oorzaak) van het probleem kennen. Vandaar uit zal er een behandeling worden samengesteld en kan er gericht gewerkt worden om het gedrag te veranderen. Reiki kan daarbij ondersteunend bieden. Naast Reiki is homeopathische ondersteuning en/of  Bachbloesem zeer aan te raden. Een Bachbloesem- en een Reikibehandeling vullen elkaar aan. Door de innerlijke rust die hierdoor zal ontstaan, zal een gedragstherapie sneller aanslaan.

 

Knuffel-Reiki

Het gebeurt wel eens dat een hond niet echt stil zitten of liggen tijdens een behandeling. Wanneer een hond nog niet zo bekend is met Reiki kan het wat onwennig zijn. Hij wil wel Reiki ontvangen, maar ook een knuffel. Zodra jij je handen niet beweegt gaat hij met zijn lichaam bewegen, stoot met zijn neus tegen je hand of trekt met zijn poten je hand op de goede plaats, zodat je wel iets moet doen. Voor deze honden is “knuffel-Reiki” aan te raden. Hierbij hou je een hand stil op het lichaam terwijl je hem met de andere hand op de te behandelen plaats kriebelt en aait. Wat ook ontspannen werkt is met je hand kleine cirkels wrijven. Op deze manier kan je een hond toch een volledige behandeling geven. Dat je je hand beweegt maakt niks uit, de Reiki stroomt toch wel.  Een diepere verbinding door het inzetten van Reiki.

Kijk naar je hond. Het is belangrijk om de signalen van je hond te begrijpen. Zo weet je wanneer je jouw hond kan helpen in een voor hem lastige of moeilijk situatie. Jij weet van jouw eigen hond waarschijnlijk goed te herkennen wanneer hij zich niet lekker voelt, honger of dorst heeft en wanneer hij zijn behoefte moet doen. Door goed naar de zogenaamde stress signalen te kijken, kan je zien wanneer zijn zogenaamde stress emmertje volloopt en jouw hond ruimte en rust nodig heeft.  Net als jij en ik hebben honden ook goede en mindere dagen. Door naar de hond te kijken en te luisteren naar de behoeften van de hond, zorg je voor een beter welzijn. Energie gebruiken, is een belangrijke manier om in eerste instantie contact te maken met een hond. Op die manier laat je ze voelen hoe jij bent: je humeur, je intensiteit en je intentie. Op dit niveau wordt veel weggegeven. Energiewerk is vooral waardevol als je te maken hebt met honden (dieren)die ziek zijn, herstellend of gewoon niet zichzelf zijn. Hoe fijn is het als jij jouw hond zo kan helpen. Maar ook als je hond gezond is, kan het hij het ontvangen van Reiki als prettig ervaren.

 

Waarom nu dit artikel?

Het loopt tegen het eind van het jaar. Veel honden hebben last van het geknal van vuurwerk. Wanneer een hond bang of angstig is, kan Reiki helpen. Het zorgt voor een diepere verbinding met je hond, wat erg prettig is als je hond bang is. Het helpt je hond zich beter te voelen, ook erg fijn als je dingen spannend of eng vindt.

 

Werken met mij

Wanneer ik aan de slag ga met het gedrag van een hond. Begin ik altijd met het uitzoeken waarom een hond doet wat hij doet. Ik kijk naar de hond en naar de hele context waarin de hond leeft. Dus ook naar die van de eigenaar. Gedrag is complex. Er zijn ontzettend veel factoren die een rol (kunnen) spelen. Om een hond en eigenaar goed te kunnen helpen, is het belangrijk dat de hond goed in zijn vel zit. Niks zweverigs aan. Als jij moe bent, knetterende koppijn hebt, de fanfare staat voor je deur te toeteren en ondertussen gaan ze de relativiteitstheorie proberen uit te leggen, hoe goed ben jij dan in staat op te letten, iets op te nemen laat staan iets te leren? Precies.

Maak een gratis zoomafspraak van 20 minuten en ik vertel je wat ik voor jou en je hond kan doen. En omdat de laatste maand toch al duur genoeg is en ik iedereen een hond gun die lekker in zijn vel zit, ontvang je tot 20 december 2023 10% korting op een gedragsconsult en 15% op gedragstherapie.