Skip to main content

Herken jij dit?

  • Vraagt jouw hond continu om aandacht?
  • Staat jouw hond je de hele tijd aan?
  • Loopt jouw hond constant achter je aan?
  • Legt jouw hond constant zijn speeltje bij jouw (of anderen) neer?
  • Druk jouw hond zijn neus steeds onder je arm of hand?
  • Duwt jouw hond steeds met zijn neus tegen je been?
  • Springt jouw hond tegen jou op wanneer je hem geen aandacht geeft?
  • Gaat jouw hond zelfs blaffen of janken om aandacht te krijgen?
  • Begint jouw hond te happen wanneer je hem geen aandacht geeft?
  • Zou jij willen weten hoe je dit kunt veranderen?

Aandachtvragend gedrag bij honden komt veel voor. Het is, voor pups die helemaal afhankelijk zijn van hun moeder, een normaal overlevingsmechanisme. Wanneer volwassen honden overmatig aandacht vragen door , je steeds aan te duwen, opspringen, blaffen, kan dat behoorlijk lastig, irritant worden ervaren. Iets dat je als hondeneigenaar echt tot wanhoop kan drijven. Dat honden aandacht willen is logisch. Maar een hond die zoveel aandacht vraagt kan ook vervelend zijn. Herken jij dit? En heb je geen idee hoe je dit gedrag op de juiste manier kunt veranderen? Lees dan zeker verder. In dit artikel vertel ik je wat dit gedrag precies is, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Wat is aandachtvragend gedrag? 

Het is normaal dat een jonge puppy tegen je opspringt als je hem begroet of als je hem te eten geeft en het is ook normaal dat hij van zich laat horen als je weggaat. Misschien niet gewenst door jou, maar wel normaal hondengedrag. Wanneer jouw hond ouder wordt en aanhoudend bedelt, zijn neus tegen je aandrukt, huilt, piept, blaft, op de bank springt, constant achter je aan loopt of speeltjes naar je toebrengt, kun je te maken hebben met aandachtvragend gedrag. Het lijkt misschien allemaal overdreven, alleen kan aandachtvragend gedrag kan wijzen op een dieperliggend probleem.

Is aandacht vragen nou zo erg?

De vraag is niet of het erg is, maar waarom je hond dit doet. Er is altijd een reden voor het gedrag van je hond. Er zit een emotie achter. Die emotie hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook gewoon echt zo zijn dat je hond even geknuffeld wil worden. Is dat erg? Nee natuurlijk niet! Dat is één van de redenen dat je een hond hebt, toch?

Het is vooral belangrijk om te leren doseren, regels en grenzen te stellen en je af te vragen waarom je hond constant om aandacht vraagt. Een hond die constant om aandacht vraagt, heeft daar een reden voor. Daarnaast kan het voor een hond ook heel erg onrustig en helemaal niet zo ontspannen zijn als hij constant om aandacht vraagt en zich wat onrustig gedraagt. Probeer te ontdekken waarom je hond dit gedrag vertoont.

Hoe ontstaat aandachtvragend gedrag?

Er zijn veel redenen waarom honden de aandacht van hun jou willen opeisen. Een van de veel voorkomende redenen is dat ze zich vervelen. Dit kan zijn omdat ze niet genoeg beweging krijgen, niet genoeg mentale uitdaging of dat ze echt niet genoeg aandacht van hun eigenaar krijgen.

Een onderliggende emotie van aandachtvragend gedrag kan angst zijn. Soms worden honden, die langere periodes alleen zijn, veel aanhankelijker wanneer hun eigenaar er weer is. Dit wordt vaak gezien als aandacht zoeken. Maar het kan ook te maken hebben met verlatingsangst.  Honden die weinig zelfvertrouwen hebben of angstig zijn, kunnen aandacht vragen omdat het contact met hun eigenaar hen een veiliger gevoel geeft. En natuurlijk kun jij als eigenaar zelf ook dingen doen die, zonder dat dat jouw bedoeling is, aandachtvragend gedrag in de hand werken!

Honden houden ervan om onze aandacht te krijgen. Ze zijn sociaal levende wezens. Dat is ook vaak de reden dat ze gehouden worden, als gezelschapsdier! Als een hond tegen je opspringt, zijn poot op je arm of been legt, blaft zonder duidelijke reden of een speeltje op je schoot legt, zijn wij geneigd hem meteen te aaien, een knuffel te geven of te gaan spelen.  Zo werkt dat bij ons. Wij zijn mensen. Alleen door dit te doen bekrachtig (beloon)en versterk je ook dit gedrag.

Sommige honden vinden het leuk om de aandacht van de mens op te eisen door iets in hun bek te pakken en ermee weg te lopen. Door daarop te reageren zal de hond succes ervaren. Hij leert dat dit gedrag hem iets leuks oplevert, waardoor hij het vaker gaat inzetten. En wees eens eerlijk? Hoe bedreven is jouw hond in dit spelletje?

Hoe is het begonnen?

Er is een verschil in gedrag dat langzaam maar zeker ontstaan is of gedrag dat plotseling (in één keer) ontstaat. Aandachtvragend gedrag ontstaat vaak gelijkelijk. Wanneer een hond plotseling en zonder ogenschijnlijke  reden, veel aandacht vraagt is het goed het volgende uit te sluiten dat het om een van de basis behoeftes gaat.

  • heeft hij honger/ dorst
  • moet hij zijn behoefte doen
  • heeft hij pijn of ongemak (medisch).

Is dat geval dan is het heel belangrijk om je af te vragen wat hij je probeert duidelijk te maken en aan die behoefte te voldoen. Dit geldt alleen voor honden die normaal niet continu vragen om aandacht en dit ineens zijn gaan doen.

Wat kun je doen aan aandachtvragen gedrag?

Door jezelf eerst af te vragen of je hond terecht dit gedrag vertoont, ga je eerst uitzoeken of het alleen om jouw aandacht gaat (en jij dat op dat moment niet wil/ kan geven) of dat er mogelijk iets anders speelt. Check daarom eerst het volgende. Heeft jouw hond:

  • Honger en/of dorst?
  • Gebrek aan rust/ slaap?
  • Pijn en/ of lichamelijke ongemak?
  • Zijn behoefte gedaan?
  • Voldoende fysieke beweging gehad?
  • Voldoende mentale stimulatie gekregen?
  • Duidelijkheid over wat er wanneer van hem verwacht wordt?
  • Succes ervaren door dit gedrag in te zetten?
  • Last van angsten, is hij bang?

Al je één van deze dingen niet op orde is, ga je dat eerst oplossen. Heeft jouw hond honger of dorst geef hem eten en water. Is jouw hond moe, geef hem rust. etc.

Om aan de slag te gaan met dit gedrag, is het belangrijk om te achterhalen wat het dieperliggende probleem is van dit gedrag.  Welke emotie zit er achter dit gedrag?

Wanneer je zeker weet dat je hond geen reden heeft om extra aandacht op te eisen, dan is de kans zeer groot dat het uitsluitend aandachtvragend gedrag is. En kun je beginnen aan het veranderen van dit aandachtvragend gedrag.

Aandachtvragend gedrag veranderen

Omdat iedere hond, ieder mens en elke situatie anders is het lastig te zeggen waarom jouw hond jouw aandacht opeist. Simpelweg omdat er geen standaarden zijn om gedragsproblemen op te lossen. Werken met honden is maatwerk en vraagt om de juiste begeleiding en coaching. Natuurlijk kun je wel iets doen.

Het is belangrijk je hond te belonen wanneer hij zich gedraagt zoals jij wil. Het is voor veel honden zo, dat ze alleen aandacht krijgen van hun eigenaar wanneer ze iets doen dat in de ogen van hun eigenaar verkeerd is. Als de hond ergens rustig en braaf zit of ligt en dus exact doet wat jij wil, vergeten we veelal dit te belonen. En wordt het genegeerd. Terwijl wanneer hij iets doet wat jij niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets happen, slopen, met iets aan de haal gaan… – hij op zijn kop krijgt en dus volop aandacht krijgt. Want negatieve aandacht is ook aandacht.

Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van jou te krijgen. Die aandacht op zich is al een beloning voor een hond. Als hij eenmaal uitgedokterd heeft hoe hij die aandacht krijgt, zal hij dat blijven doen. Simpelweg omdat het nou eenmaal werkt. En wat succes oplevert…precies, dat herhaalt zich. Honden zijn opportunisten weet je nog?

Wat kan je nog meer doen?

  1. Verzorging in orde maken? Zorg dat jouw hond gegeten heeft, voldoende vers drinkwater tot zijn beschikking. Dat hij uit is geweest en zijn behoefte heeft kunnen doen. IS hij moe, geef hem rust. Volwassen honden slapen met gemakt nog 16-18 uur op 24 uur. Deze vorm van ontspanning is nodig om te herstellen en prikkels te verwerken.
  2. Pijn en/ of lichamelijke ongemak? Wanneer een hond (altijd) pijn heeft of ongemak ervaart, dan heeft hij daar heel veel last van. Honden laten heel slecht merken dat zijn pijn of ongemak ervaren. In hun gedrag is het veelal wel merkbaar. Hij wordt daar niet alleen vervelend van, maar hij kan ook om aandacht vragen.
  3. Voldoende fysieke en mentale uitdaging? Voldoende beweging is heel belangrijk. Maar ook de mentale stimulatie moet in orde zijn. De balans tussen deze twee moet goed zijn.  Een hond kan enorm gefrustreerd raken en voor jou vervelend gedrag laten zien wanneer hij niet voorzien wordt in zijn behoeftes. Check ook of je mogelijk teveel doet! Teveel van het een of het ander kan overprikkeling veroorzaken.
  4. Duidelijkheid over wat er wanneer van hem verwacht wordt? Honden hebben behoefte hebben aan controle en voorspelbaarheid. Wanneer je regels stelt creëer je verwachtingen. Jij geeft aan wat de bedoeling is. Die regels stel je dus niet omdat je hond niks mag, maar omdat er situaties zijn waarbij je verwachtingen hebt. Wanneer hij aandacht vraagt, stuur je hem rustig naar zijn plek en dit blijf je volhouden tot dat hij door heeft wat de bedoeling is.
  5.  Succes gehad? Wanneer jouw hond aandachtvragend gedrag inzet en je weet zeker dat je hond onterecht meer aandacht van je opeist, kun je hem beste hem het met rust laten. Of te wel negeren als hij iets doet wat jij niet wil (als het veilig kan). Geef hem geen aandacht, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag. Je kunt daarbij lichaamstaal gebruiken. Wend je hoofd of lijf af, bijvoorbeeld. Als je het ongewenste gedrag negeert, zal het stoppen. Jouw hond krijgt er niet mee wat hij wil, namelijk jouw aandacht. Maar, er is natuurlijk een maar, wanneer jouw hond altijd succes heeft ervaren met zijn aandachtvragende gedrag en nu negeer je hem ineens, kan het zijn dat jouw hond eerst even een ‘tandje’ bijzet. En het gedrag eerst erger wordt.  Het vraagt dus ook enig uithoudingsvermogen. Maar vooral timing.
  6. Beloon gewenst gedrag. Heel belangrijk (en vaak vergeten) is dat hierbij ook hoort je hond juist NIET te negeren als hij zich gedraagt zoals jij wil. Beloon goed gedrag, zodat heel duidelijk is wat een gepaste manier is om jouw aandacht te krijgen. Zodra het gedrag stopt, hem heel snel belonen, is onwijs moeilijk én gaat daarom ook vaak mis. Timing is alles! Het is makkelijker om jouw hond te belonenals hij rustig gaat liggen, zitten of zichzelf gaat vermaken, voordat hij jouw aandacht opeist. Beloon gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Dat is de regel. Je mag wel belonen, als hij stopt met zijn aandachtvragend gedrag, mits je timing goed is. (anders mag het ook, alleen leert hij daar niet van wat jij graag wilt 😉 ). Kom niet in de verleiding je hond terecht te wijzen of weg te duwen, als hij onnodig aandachtvragend gedrag inzet, dat is namelijk aandacht geven!
  7. Zet hulpmiddelen in. Als je het gedrag niet veilig kan negeren (naar mensen happen, kinderen bespringen, mensen omlopen, enz.), gebruik dan een lange lijn of traphekje om je hond uit de situatie te halen zonder daar al te veel gedoe omheen. Benches zijn heerlijk! Niet alleen voor de hond, ook voor jou. Een bench is ideaal om je hond voldoende rust te geven en houdt het veilig. Daarnaast geeft het jouw hond meteen duidelijkheid. Happen, bespringen, enz. betekent in de bench, niet voor straf dus gewoon meenemen naar de bench als je anders ook doet. Hiermee zeg je heel duidelijk, dit gedrag wil in niet. Een hond is een sociaal wezen en wil graag erbij zijn. Daarvoor moet hij zich wel kunnen gedragen zoals jij dat wilt.
  8.  Voorkomen is beter dan genezen. Als je iets gaat doen, waarvan je weet dat je hond normaliter jouw aandacht zal opeisen, kun je hem een kauwspeeltje geven of hem afleiden met wat lekkers, zodat hij zich bezighoudt met iets anders en de gewoonte op die manier doorbroken wordt.

Onderliggend probleem?

Het kan zijn dat jouw hond stress ervaart of bang is, waardoor hij aandacht vragend gedrag inzet. Het inzetten van aandachtvragend gedrag is dan ook heel logisch, hij wil namelijk geholpen worden. Hij wil dat je hem veilig houdt. Veel gedragingen die een hond inzet als hij om onnodig aandacht vraagt, zijn hetzelfde als wanneer hij dat doet om je echt iets duidelijk te maken. Dat maakt het ook zo lastig. Als je kijkt naar onderstaand rijtje, dan zie je dat ze nagenoeg hetzelfde zijn. Terwijl dit ook signalen van een onderliggend probleem kunnen zijn.

  • Vocalisatie (Blaffen, piepen, janken).
  • Je moet hem blijven aaien, als dan niet op een bepaalde plek.
  • Kauwen/ likken op zijn pootjes
  • Nerveus of hyper gedrag vertonen.
  • Weinig slapen, geen rust kunnen nemen, terwijl hij dat normaal wel kan.
  • Aan je voeten liggen, indien hij dit anders niet doet
  • Je aanstaren.
  • Achtervolgen binnen en buitenshuis
  • Overal op reageren, constant aanstaan.
  • Opdringerigheid door te duwen met neus/ lijf tegen je aan of tegen je op te springen.

Deze gedraging komen voor een groot deel overeen met aandachtvragend gedrag, puur en alleen om aandacht. Dat maakt het ook zo lastig. Het goed kijken naar je hond helpt ook hierin te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Check eerst of alles in orde is, denk aan het eerste vragenlijstje in dit artikel. En bij twijfel, schakel hulp in. Ik help je heel graag verder.