Skip to main content

Wanneer jij door je hond gebeten bent, doet dat iets met jouw vertrouwen in je hond. Wanneer een hond zijn eigenaar bijt, kunnen hier verschillende reden voor zijn. Goed om te weten dat een hond (in beginsel) nooit zomaar bijt. Een hond die (zijn eigenaar) bijt, kan ontstaan zijn door verschillende ervaringen en/ of situaties. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van bijtgedrag.

In ons land worden elk jaar zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. Dertig procent van deze bijtincidenten is zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen zijn vaker het slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen.

Bijten is agressie

Bijten is agressie. Wat niet wil zeggen dat als jouw hond gebeten heeft, je een agressieve hond hebt. Honden bijten (doorgaans) niet zomaar. Een hond zet van nature conflict vermijdend gedrag in. Bijten kun je het beste vergelijken met een laatste redmiddel.

Omdat bijten altijd succes oplevert, is het iets dat een hond sneller en vaker zal inzetten. Zet jouw hond agressie in, vraag altijd professionele hulp.

 

Puppybijten

Een pup bijt, dat is normaal puppygedrag. Voor ons niet wenselijk, voor jouw pup wel normaal. Pups bijten o.a. om de wereld om zich aan het ontdekken. Dat doen zij deels met hun bek. Andere reden waarom pups bijten zijn; verveling, spelen, vermoeidheid of tanden wisselen. Daarbij is bijten is ook een vorm van communicatie voor honden onderling.

 

Bijten of grommen naar eigenaar

Een te directe frontale benadering van de mens richting de hond kan een reden zijn voor een hond om te grommen of te bijten. Wanneer je een hond begroet of moet verzorgen bijvoorbeeld. Deze manier van benaderen is voor honden onprettig. Elkaar frontaal benaderen is heel erg onbeleefd en kan behoorlijk intimiderend overkomen. Wanneer je niet naar de (kleine) signalen van je hond luistert, kan hij niets anders doen dan grommen of bijten om zichzelf duidelijk te maken.

Een hond kan agressie inzetten omdat hij bang is. Een hond kan leren dat het nodig is zichzelf te verdedigen. Ervaart de hond dat bijten het juiste resultaat voor hem oplevert. Is de kans heel erg groot dat hij dit gedrag vaker en sneller zal inzetten.

Negeren van signalen

Een hond die zich niet fijn voelt, laat dit zien door verschillenden signalen af te geven. Deze signalen zijn in het begin vaak klein en subtiel. Door niet goed te kijken en te luisteren naar je hond, zal de hond grotere signalen inzetten. Deze signalen zijn een vorm van agressie, zoals grommen, lip optrekken, snauwen/ uitvallen, happen etc. Het begrijpen van hondentaal is hierom voor elke hondeneigenaar een must.

Honden fluisteren en wij luisteren vaak pas als ze schreeuwen. Beet jouw hond ‘out of the blue’, zonder waarschuwing? Dan heb je misschien de signalen gemist of niet herkend?

Leer de signalen van je hond kennen en herkennen. Volg de lezing ‘Hondentaal is lichaamstaal’

 

Er is er maar één de baas

Misschien heb je vroeger ooit geleerd dat jij de baas moet zijn over je hond. En dat je ongewenst gedrag, stevig de kop moet indrukken en nooit mag accepteren. Helaas wordt deze theorie nog steeds gepredikt. En is zo niet waar (link artikel dominantie). Wanneer jij zelf agressie inzet naar jouw hond,  kan je hond dat beantwoorden met agressie richting jou. Gelukkig weten we tegenwoordig zoveel meer over honden en hondengedrag. Dit zou niet meer moeten mogen voorkomen. Zoek hulp bij een geaccrediteerde gedragstherapeut.

 

Pijn

Een veel gemiste oorzaak van agressief gedrag, is pijn of ander lichamelijk ongemak. Honden (niet alle) laten pijn slecht zien. Hierdoor wordt pijn vaak gemist door eigenaren. een hond die gromt wanneer hij wordt geaaid, afgedroogd of geborsteld, geeft zo aan dat hij ongemak/pijn ervaart. Aan ons de schone taak om heel erg alert te zijn op kleine veranderingen bij de hond, die kunnen wijzen in de richting van lichamelijk ongemak. Wanneer een hond gebeten heeft, laat dan altijd pijn (medische oorzaken) uitsluiten bij de dierenarts.

 

Redirectie

Een hond kan vanuit een stressreactie, bijten in iets (of iemand) dat dichtbij hem in de buurt is. bijvoorbeeld de eigenaar of degene die hem probeert te pakken nadat er iets gebeurt is. Bijvoorbeeld, een hond schrikt heftig tijdens een aangelijnde wandeling. Hij kan niet weg. De riem voorkomt dat de hond kan vluchten. De hond kan in dit soort gevallen kan de eigenaar (persoon aan de lijn) bijten. De agressie was in eerste instantie niet gericht op te eigenaar, maar hij kon niets anders. Deze vorm van agressie wordt redirectie genoemd.  Belangrijk om hulp in te schakelen en jouw hond te leren dat de prikkel oké is. Belangrijk dat werkt aan de het veranderen van de onderliggende emotie. Niet (uitsluitend) op het aanleren vervangend gedrag.

 

Bezit

Een hond kan zijn eigenaar bijten als het gaat om het beschermen van zijn bezit. Pak nooit zomaar spullen af van jouw hond. Afpakken zit niet in het vocabulaire van honden. Spullen van je hond afpakken, leert je hond dat hetgeen je afpakt waardevol is, reden temeer voor je hond het te willen bewaken. Leer je hond ruilen. Vroeger werd gezegd dat je je hand in de voerbak moest doen. Doe dat niet, dit kan ook leiden tot bezitsagressie bij je hond.

 

Voorkom

Agressie inzetten heeft ALTIJD succes. Bijten is verdedigend gedrag. Het levert altijd succes op. En wat succes heeft herhaald zich. Zet jouw hond agressie in, zet vol in op veiligheid. Voorkom dat jouw hond zijn bijtgedrag kan inzetten. En ik weet dat dat heftig klinkt, agressie. Dat is het ook. Agressie is gedrag en gaat niet (nooit) vanzelf over.

Wanneer een hond bijt en daarmee succes boekt, leert hij dat zijn gedrag iets waardevols oplevert. Hij blijft in leven, de ander gaat weg en/ of stopt de interactie.  Bijt een hond uit onzekerheid, bestaat de kans dat de hond steeds zekerder wordt. Niet op een manier die we graag willen, alleen weet de hond dat niet. In alles dat je oefent, wordt je beter. Dat geldt ook voor een hond. Een hond die leert bijten oefent en succes heeft, wordt daar steeds beter in.  Dat is niet wat je van je hond wilt. Daarbij komt dat hoe meer succes de hond ervaart, hoe zekerder hij wordt in dit gedrag. Gedrag generaliseert. Dat betekent dat de hond het gedrag vaker en sneller in gaat zetten. Het wordt normaal voor de hond, dit bijtgedrag in te zetten. Dat maakt het veranderen van het gedrag moeilijker. Wacht niet af, het wordt niet vanzelf beter.

 

Veiligheid

Zoals gezegd is het allerbelangrijkste is dat je zorgt voor veiligheid, voor jezelf, voor de veiligheid van de omgeving en die van je hond. Leer de taal van je hond begrijpen, kijk naar wat hij voor signalen afgeeft en help hem voordat zijn emmertje overstroomt. Neem afstand, geef hem rust. En adem uit…. Ik help je graag.

 

Stop ongewenste gedrag

Leer je hond dat hij niet hoeft te bijten. Dat hij andere keuze kan en mag maken. Door de onderliggende emotie veranderen. Daarnaast zet je zo breed mogelijk in op management om te voorkomen dat jouw hond zijn bijtgedrag kan inzetten. Voorkomen is beter dan genezen.

Denk aan de muilkorf, vaste lijn, hekjes en het vragen van handelingen die niet te combineren zijn met het ongewenste gedrag. Maak gebruik van de ruimte die er is. Dat de focus op jou meer oplevert dat hetgeen het bijtgedrag veroorzaakt (afleiden). En loop op tijden en plaatsen waar en wanneer het rustig is.

Heb je, na het lezen van dit artikel vragen, of wil je hulp bij het bijtgedrag van jouw hond? Neem dan contact met mijn op en mail naar nienke@lerenkananders.nl.