Skip to main content

(foto; https://www.t-online.de)

Bij mij wordt er geblaft

Ik heb een Teckel en een Spinone Italiano, en die blaffen!

Met name de teckel blaft regelmatig, soms kort, soms langer, soms geïrriteerd, soms enthousiast, soms omdat hij pijn heeft, soms omdat hij rust wil, soms omdat een hond bij een van de buren blaft, soms omdat hij wil spelen, soms omdat hij iets wil, soms omdat er ergens geschreeuwd of ruzie gemaakt wordt en altijd als er mensen aan deur zijn of als er kinderen met stepjes, skeelers of fietsjes door het pad, langs ons huis, crossen. Maar voor altijd omdat hij iets duidelijk wil maken. En die grote Loebas doet dan (natuurlijk) vrolijk mee.

Communicatie

Blaffen is communicatie, nou daar ben je lekker mee! Honden blaffen en dat het hoort nou eenmaal net zoveel bij ze als kwispelen. Zorgen dat je hond nooit meer blaft zou onbegonnen werk zijn, en levert je waarschijnlijk alleen maar frustratie op. Blaffen is ook nuttig, echt! Ik heb bijvoorbeeld geen bel, en dat is ook echt niet nodig.

Mag jouw hond blaffen?

Mag jouw hond blaffen? Mijn honden wel. Alleen kan overmatig en aanhoudend blaffen kan leiden tot klachten of je gaat jezelf lopen ergeren aan dat blafgedrag. Het is handig voor jou als eigenaar te bedenken waarom mag jou hond blaffen.

Uit onderzoek is gebleken dat honden die pijn ervaren, geluidsgevoeliger zijn dan wanneer zij geen pijn ervaren. Dat verklaart het e.e.a. waar ik maar mee wil zeggen, als een hond blaft is er echt wel iets aan de hand. Dat hoeft niet direct pijn te betekenen maar het kan wel. Dus probeer uit te zoeken wat het blaffen bij jouw hond veroorzaakt.

Even terug naar mijn Teckel

Die heeft al heel wat te verstouwen gehad. Hij is nu bijna 6 jaar en in die 6 jaar heeft hij al een hele waslijst aan ‘mankementjes’ op zijn naam. Bij veel van deze ‘mankementjes’ speelde pijn een enorme rol. Honden laten, over het algemeen, slecht merken dat ze pijn hebben, d.w.z. dat wij meestal niet zo handig zijn in het herkennen van de kleine (fluister) signalen. Pas als wij echt niet luisteren naar die kleine (fluister) signalen, wordt er grover geschud ingezet. Namelijk grommen, blaffen en bijten. Dat klinkt misschien heftig, en dat is het ook. Pijn is een grote vuller van de stress- emmer. En we weten allemaal, dat als je geïrriteerd bent. je een korter lontje hebt! Maar goed, mijn Teckel heeft dus heel erg veel pijn gehad. Ik weet ondertussen (na 6 jaar èn een studie kynologische gedragstherapie) wat er nog meer meespeelt bij het blafgedrag van mijn Teckel. Zo heb ik o.a. uitgezocht welke prikkels het blaffen verergeren. En juist dàt is nou meteen het complexe aan het geheel.

De omgeving heeft hier een hele grote invloed. Zo zijn kinderstepjes, skeelers, containers e.d. (zeg maar dingen met van die kleine harde wieltjes) die bij ons voor door het pad gaan een behoorlijk trigger net als tikken op het raam of iets dat nagenoeg hetzelfde klinkt.

Pfff, en laat ik nou nèt daar geen invloed op hebben! Das ook wel wel eens lastig Ik train met hem, alleen wanneer we net een paar stapjes hebben gemaakt, komen er weer een een paar spelende kinderen voorbij…en ben ik terug bij af!

Waarom blaffen honden?

Er zijn er honden die bijna nooit blaffen en andere doen dat bij minste of geringste (zoals mijn Teckel). Net als bij mensen zijn er vocale types, zeg maar de “kletskousen” en zwijgzamere “de stille”. Het ras van je hond en vooral waarvoor je hond van oorsprong “voor is gemaakt” is, spelen hierbij een belangrijke rol. Wat is van oorsprong zijn taak? Kijk, een erfhond, die bedoeld is om het erf te bewaken zal blaffen bij onraad. Dus die zal blaffen als er iemand het erf opkomt.

Een Jack Russel, Teckel of Jacht terrier, is van oorsprong bedoeld om vossen en dassen uit hun huis te zetten. Dat doen ze ondergronds en zelfstandig. Je kunt je voorstellen dat een voorzichtig en schattig, lief “blafje’ geen indruk zal maken. Dan heb je een stevig blaf nodig. Daarbij zitten ze onder de grond, soms wel 5 meter en als deze honden aan hun eigenaren willen laten weten waar ze zitten, moeten ze een stevig geluid laten horen. Zolang het blaffen voor jou als eigenaar en je omgeving, acceptabel blijft en je hond stopt met blaffen als hem dat vraagt, is er niet zoveel aan de hand. Denk hierbij wel aan het welzijn van je hond. Maar als jouw hond bij elke voetganger en bij elk bezoek blaft en je hem met geen mogelijkheid meer rustig kunt krijgen, is er waarschijnlijk iets anders (meer) aan de hand en wordt het misschien tijd om het verder te onderzoeken.

Er zijn dus, zoals ik al aangaf aan de hand van mijn eigen blaffende honden, heel wat verschillende soorten van blaffen. Blaffen is communicatie, en in die zin dus noodzakelijk voor een hond. Het verbieden van blaffen (communiceren) kan eenvoudigweg niet, je hond heeft het nodig en hij heeft altijd een goede reden om te blaffen. Ook al snappen wij die niet altijd (meteen).

Emotie Honden hebben, net als mensen emoties. Daar wordt de laatste, pakweg  jaar, steeds meer onderzoek naar gedaan. En gelukkig maar! Zo weten we nu dat honden o.a. de emotie: angst, blijdschap, haat, lust, paniek en woede kennen. Dat 20 een hond reageert vanuit die emoties, is niet meer dan normaal. Dat doen wij zelf immers ook, denk maar aan dat korte lontje. Wat je wel kunt proberen, is om te voorkomen, is dat je hond, door het ervaren van die emoties, dusdanig opgefokt of gefrustreerd raakt dat hij overmatig gaat blaffen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat overmatig blaffen niet zijn welzijn dusdanig in de weg zit, dat hij (en jij ) daar last van heeft. Overmatig blaffen kan een gedragsprobleem worden.

Soort blaf

Voordat je kunt gaan trainen, is het handig te weten wat er aan de hand is. Ik heb net uitgelegd dat honden om verschillende reden kunnen blaffen. Je kunt je vast voorstellen dat als een blaf, die voortkomt uit angst, anders aangepakt wordt dan een blaf die wordt veroorzaakt door de emotie woede. Factoren die een rol spelen bij blaffen zijn o.a.: wat gebeurt er

(foto; www.vvh-info.nl) (context), in reactie waarop, en op welke plaats. Welke emotie veroorzaakt het,

wat doet de eigenaar/ doen andere mensen of dieren?

Elk blaf heeft zijn eigen hoogte en patroon, een paar voorbeelden. Waarbij ik ook meteen gezegd wil hebben, dat het heen exacte wetenschap is. Om precies te weten wat er aan de hand is, waarom je hond blaft. En je wilt er wat aan doen? Doe je er goed aan een goed gedragstherapeut in te schakelen.

Een blije, vrolijke blaf Je komt als eigenaar, na een lange dag werken, thuis. Je hond lijkt soms wel knetter, hysterisch blaft hij terwijl hij om je voeten “danst”. Hij springt in het rond en draait rondjes als een malle, hij is echt helemaal wappie. Misschien geeft het jou als eigenaar ook een blij gevoel, “hij is blij mij weer te zien”. En dat is hij ook vast, alleen dit is “wappie-gedrag”niet iets dat een hond van nature doet. Het is dus aangeleerd. Doordat hij er succes mee heeft gehad, heeft het zich ontwikkeld tot dit hysterische ‘gedoe’. Je kunt je hond, stap voor stap, leren dat hij ook die aandacht krijgt als hij rustig is. Je kunt hem bijvoorbeeld vervangend gedrag vragen en dat belonen. Bijvoorbeeld als hij rustig gaat zitten als je thuis komt, dan wordt hij geaaid. Een andere optie is het drukke (hysterische) gedrag te negeren, schenk er geen aandacht aan en doe gewoon je ding. Is je hond eenmaal rustig dan beloon je hem op een rustige manier. Anders is de kans groot dat hij ook weer in een grote staat van opwinding schiet en ben je er niets mee opgeschoten.

Blaffen in spel

Deze manier van blaffen hoor je vaak wanneer een hond een mens of dier, uitdaagt tot spel. De hond maakt vaak een spel boog en richt zich naar diegene waar deze blaf op gericht is. Dit kan al dan niet gepaard gaan met het brengen van speeltje. Blaffen in spel kan simpelweg spelgedrag zijn en daar is niets mis mee. Ook hier geldt, kijk naar je hond en alle factoren er omheen.

Blaffen om te waarschuwen/ alarmeren

Er is iets aan de hand en de hond wil je op de hoogte stellen dat er iets (gevaar?) is. Een hond kan ook blaffen omdat er een dreiging is en hij je wil waarschuwen. Deze blaf is vaak kort en kan worden afgewisseld met (laag) gegrom. Je ziet vaak dat de hond met korte snelle beweging in de richting van datgene waar de blaf tegen gericht is, loopt. Wat de bedreiging vormt, kan voor elke hond anders zijn. Ook hier is dat eigenlijk net als bij mensen. De een is bang voor spinnen, de ander niet. Die dreiging kan van alles zijn, mensen, dieren, geluiden, geuren, enz.

Afstand vergroten is altijd prettig voor je hond. Door de afstand te vergroten en van de afstand je hond de tijd te geven informatie te verzamelen, kun je je hond helpen.

Blaffen uit angst

Dit is vaak een hoge blaf waarbij de hond snel achter elkaar blaft en kan eindigen in huilen. De hond loopt, bij deze manier van blaffen, vaak onrustig heen en weer. Neemt afstand van datgene waar hij bang voor is. De hond laat een lage lichaamshouding zien en zijn lichaamshouding is hierbij naar achteren gericht. Angst kan, net als bij dreiging, verschillende oorzaken hebben.

Frustratie- paniek blaffen Deze blaf is eentonig en houdt aan, maar ook het zogenaamde joelen, wordt wel gehoord. genoemd. Ook deze blaf kan met gepaard gaan met een huil, waarna het even stil is en het zich herhaalt. (blaf, blaf, blaf…stil… luisteren of je terugkomt, dat herhaalt zich dan)

Een hond die deze blaf laat horen, staat meestal stil. Een hond die alleen gelaten wordt, terwijl hij dat (nog) niet kan of opgesloten wordt kan deze blaf (huil) laten horen.

Het doel van deze blaf is om het contact te herstellen.

Een blaf om aandacht/ de aangeleerde blaf Deze blaf hoor je vaak bij een hond die vraagt om aandacht. Deze blaf is vaak geconditioneerd, een eigenaar doet dat meestal zonder zichzelf hiervan bewust te zijn.

Deze aangeleerde blaf om aandacht is te herkennen aan de ritmiek. Drie tot vier keer blaffen, even stoppen om vervolgens hetzelfde ritme nog eens te blaffen. Je ziet vaak dat de hond om zich heen kijkt. Hij kijkt of hij aandacht, iets lekkers of een andere beloning krijgt. Aandacht, ook negatieve aandacht, werkt in dit soort situaties als een beloning en zorgt dat het gedrag versterkt wordt.

En dan

Probeer te achterhalen om wat voor soort blaf het gaat. Maak een overzicht van wat je zelf deed toen je hond blafte. Kijk naar het geheel, welke lichaamstaal laat je hond zien? Achterhaal hoe lang het blaffen duurt. Hiervoor kun je de buren vragen maar handiger is om het opnemen als je er zelf niet bent. Dat kan vrij eenvoudig met een laptop, tablet, camera en een mobiele telefoon. Hondmonitor is een handige app om hiervoor te gebruiken. Door het te filmen kunt je ook meteen de houding en lichaamstaal van de hond zien. En dat vertelt ons zoveel meer dan alleen maar “hij blaft”.

Weer even terug

Mijn Teckel heeft dus nogal wat ‘mankementjes’ gehad. Hij ging o.a. blaffen inzetten om aan te geven dat er ongemak was. Omdat ik heb toen nog niet zo goed begreep, heeft hij daarmee succes gehad en heeft hij geleerd dat blaffen werkt. Nu zet hij blaffen vaker in, succes herhaalt zich… en heeft het zich gegeneraliseerd.

Uiteraard vind ik dat niet altijd even prettig, mijn buren ook niet. Dus train ik met hem. Zoals ik al schreef, weet ik wat zijn blaffen triggert en laat nou juist dat het gene zijn waarop ik (bijna) geen invloed op heb. Er wonen hier nou eenmaal kinderen in de buurt. En die kinderen spelen, dat schijnen kinderen te doen ;-). Het vraagt dus nogal creativiteit en doorzettingsvermogen van mij als eigenaar. Gelukkig ontbreekt het mij aan beide niet. Maar ik ben ook een mens en heb er, ook wel eens ‘even’ geen zin meer in. En baal als mijn werk om zeep geholpen wordt door iets van buitenaf. Maar ja…. En hoe denk je dat het voor mijn Teckel is?

Trainen

Om je hond te leren dat er ook momenten zijn dat hij niet hoeft te blaffen, zul je moeten trainen. Honden leren door middel van associatie. Dat ga je dus inzetten. Honden die zich hebben aangewend om te blaffen, kun je door een consequente training, leren wat je wel graag wilt hebben. Waarbij ik wel moet zeggen, dat hoe langer de hond het blaffen heeft kunnen inzetten, hoe langer het vaak duurt om het aan te passen. Maar met veel geduld en de juiste aanpak kun je zelfs de grootste blaffers leren wat je wel graag ziet!

Als je start, kijk of je een aantal zaken meteen kunt veranderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan bepaalde rituelen die jij hanteert en je eigen (lichaams)houding. Het maken van een filmpje kan je tot verrassende inzichten brengen. Stop met straffen van het blaffen. Straffen zorgt dat het blaffen in stand gehouden of erger wordt. Straffen kan tevens leiden tot angstgedrag of andere gedragsproblemen .

Voldoende uitdaging

Zorg voor voldoende mentale en fysieke uitdaging. Je kunt naast een ontspannen wandeling, snuffelwandelingen en hersenwerk inzetten. Gemiddeld heeft een volwassen hond voldoende aan één tot anderhalf uur lopen/ wandelen per dag. Meer kan dus een overvol stress-emmertje veroorzaken wat weer bijdraagt aan een korter lontje.

Leer je hond wat hij wel mag.

Door bijvoorbeeld je hond te leren blaffen (en stil te zijn) op commando. Dat leer je hem door op het moment dat je hond blaft “luid” te zeggen, waarna je hem een beloning geeft. Zodra je hond het commando “luid” beheerst (denk aan het verschil tussen kennen en beheersen) kun je hem leren op het commando “stil” te zijn. Waarbij hij stopt met blaffen.

Vermijd confrontatie

Ga confrontaties uit de weg, neem afstand of draai om en loop weg. Soms kun je oversteken of achter een auto langs lopen. Dat houdt het veilig voor jezelf en je hond en zorgt dat je hond niet onnodig in een situatie wordt gebracht waarbij hij zich niet prettig voelt en gaat blaffen.

Leer je hond alleen te zijn

Als alleen zijn de oorzaak van zijn blaffen is. Hiervoor kun je goed het geen-aandacht-signaal aan te leren. En zorg voor oppas zolang hij nog niet alleen kan zijn. Uiteraard, dit is in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar stel jezelf dan de volgende vraag; “wil ik het echt oplossen of wil ik een quick fix?”In het geval van het laatste moet ik je teleur stellen, een quick fix, bestaat niet.

Wennen

Het langzaam wennen aan en ongevoelig maken voor (desensitisatie), datgene waar je hond bang voor is. Dit is eigenlijk één van de meest eenvoudige manieren om je hond iets te leren èn juist daarom is het zo moeilijk. Het kost héél véél tijd, geduld en energie, Je hond bepaalt n.m. het tempo en je moet het volhouden tot je hond het beheerst. Niet erg eenvoudig maar ook hierbij kan ik je verder helpen.

Hulp nodig?

Dit lukt niet altijd alleen, aarzel nooit om hulp van een expert in te schakelen die jullie kan helpen. Ben je ten einde raad of lukt het je niet om het probleem zelf op te lossen?

Plan dan kosteloos een afspraak waarin ik je vragen beantwoord.