Ik ben Nienke en stapelgek op mijn honden.

Zeven jaar geleden begon ik aan mijn opleiding tot therapiehondbegeleider. Ik heb gezien hoe een hond iemand zijn leven terug kan geven. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik leid mensen en hun hond op, zodat zij hun hond kunnen inzetten als therapie-, buddy- of assistentiehond. In deze wereld is nog veel te behalen als het gaat om het welzijn van de honden die dit werk doen. Dus ik besloot de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut (waar kynologisch instructeur de basis van de opleiding is) te gaan volgen. Zo zorg ik dat  het welzijn van  mens als hond niet uit het oog verloren wordt.​

In deze opleiding heb ik echt leren kijken naar honden. Wat laten zij zien? Wat betekent dat? Hoe kan ik ze, en vooral ook hun eigenaren, helpen? Dat heeft gemaakt dat ik hondentrainingen ben gaan geven.

Lesgeven

Ik begon les te geven aan pups, pubers (basis-vervolg en aan hogere groepen bij een jachtgeoriënteerde hondenclub. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan. Ik kon daar mijn hobby en werk combineren. Wat wil een mens nog meer?

Mijn hart ligt bij honden. Alle honden. Hun welzijn staat bij mij hoog in het vaandel. Ik wil meer hondeneigenaren laten zien dat het opvoeden en trainen van een hond echt anders kan.

Met mijn eigen honden vond ik bij andere hondenscholen niet wat ik zocht. Puppygroepen van tien of zelf vijftien combinaties. Honden die na de les los gelaten werden want dan “kunnen ze nog even lekker spelen”. Terwijl er niemand meer naar de honden omkeek. Spel is veelal geen spel. Als je weet wat honden doen en communiceren, zie je dat. Mensen in mijn omgeving, spraken mij aan. Zij vertelden bijvoorbeeld dat hun pup was overlopen, ze moesten hun hond maar eens aanpakken. Het is mij gebleken dat het huidige aanbod aan trainingen niet voor iedereen voldoet.

Ik wilde hier iets mee doen. Het welzijn van onze viervoeters is belangrijk. Zij zijn onze beste en trouwste maatjes. Ik train daarom positief en leer mensen te kijken naar hun hond zo kunnen zij hun hond helpen en steunen als hij dat nodig heeft.

Dus werk aan de winkel!​

“Als je een keer weet waar je naar moet kijken, kan je het nooit meer niet zien!”

“Kan ik zelfs wel”

“kan ik zelfs wel!” Ik moet dat nog steeds horen. Als peuter schijn ik dat bij bijna alles te hebben gezegd. En je weet hoe zoiets gaat. Dat moet je bij elke, geschikte, gelegenheid de rest van je leven horen.

​Ik kwam mijlen ver buiten mijn comfortzone. Ik had maar één doel: Het kan echt anders! Onze vier-potige-harige-vrienden, onze maatjes, zijn trouw aan ons zolang zij kunnen.

​Laat jouw hond zijn leven zo goed mogelijk leven. Ik doe er alles aan om te zorgen dat jou dat lukt.

“Ik leer je kijken naar jouw hond, zodat jij weet wat jij kan doen om hem te helpen.”

Leren kan anders

Daarom geef ik puppy-, puber-, vervolg- en jachttraining. Als nieuwe puppyeigenaar heb jij dan de mogelijkheid om volgens de nieuwste inzichten je pup op te voeden. Ik laat je zien hoe je hem probleemloos trainen tot een stabiele hond.

Een hond opvoeden begint en eindigt niet met een puppycursus. Dat begint vanaf de dag dat jij besloten hebt een pup in huis te nemen. Jullie zullen dan een hondenleven lang plezier met en aan elkaar beleven.

In mijn lessen leer ik je hoe jij jouw pup, puber of volwassen hond zonder angst, druk, dwang of intimidatie kan leren hoe jouw wereld in elkaar zit. Hoe jij hem kunt leren wat jij graag van hem ziet. Ik geef antwoord op al je vragen over puppy- en/ of puberperikelen. Ik voorzie je van tips en advies over situaties waar jij tegen aan loopt. Zodat jullie een hondenleven lang plezier met en aan elkaar zullen beleven.

“Alle neuzen, weer dezelfde kant op,”

Toch een probleem

Er kan altijd iets gebeuren waardoor het mis gaat. Dat heb ik helaas, zelf meerdere malen mogen ervaren met mijn honden.

Roefus, heeft zo een beste aanvaring gehad met een herder. Na 4,5 maand intensieve gedragstherapie was het opgelost. Tot prompt, dezelfde hond er weer bovenop klapt. Ik had Roefus aan de lijn en kon nog net mijn voet ertussen zetten. Het vraagt weinig fantasie om te bedenken wat er vervolgens gebeurde…

En Bor, die maar niet wil apporteren, terwijl hij dat toch echt beheerste “deed het niet meer”. Na goed en langdurige onderzoeken wat hiervan toch de oorzaak kon zijn, leek ik het te hebben ontdekt. Ook hij had een negatieve associatie gemaakt. Een die niet zo voor de hand lag maar toch gemaakt was. Ondertussen heeft hij de lol van het apporteren hervonden. Het gaat langzaam en met hele kleine stapjes. Maar het gaat èn hij heeft er lol in.

En zo zijn er heel veel kleine of grote problemen waar je als hondeneigenaar tegenaan kunt lopen. Denk aan:

  • ​bijten of uitvallen aan de riem naar andere honden, mensen en/of dingen;
  • blijven blaffen als de bel gaat;
  • niet om kunnen gaan met visite;
  • aan de riem trekken;
  • sloopgedrag in huis;
  • niet alleen kunnen zijn;
  • bang zijn voor…;
  • grommen of bijten als je bij zijn mand, speeltjes of voerbak komt.

​Dus mocht er toch een probleem zijn ontstaan, zoek ik voor jou de oorzaak (onderliggende emotie) van dit probleemgedrag. Ik help je het negatieve gedrag te verbeteren en waar mogelijk zelfs helemaal te laten verdwijnen.