Positief trainen, wat is het nu precies?
 

Wat houdt dit nou eigenlijk in? Positief trainen houdt voor mij in dat je traint zonder druk, dwang, schrik of intimidatie. Je doet de hond geen pijn doen en maakt hem ook niet bang. 

Uit onderzoek is gebleken dat honden die getraind worden door middel van positieve bekrachtig, beter resultaat leveren dan andere trainingsvormen. Ook de kans op probleemgedrag verminderd. Wanneer je voor jouw hond op zoek bent naar een goede trainingsmethode voor jouw hond. Bij leren kan anders wordt er positief getraind omdat ik het hondenwelzijn hoog in het vaandel heb.

Honden leren op twee manieren en beide zijn een vorm van associatie leren. Bij Leren kan anders trainen wij op een positieve manier. Dat wil zeggen, trainen door middel van positieve bekrachtiging, iets leuks toevoegen aan de omgeving van de hond. Hierdoor wordt de kans groter dat de hond het gedrag herhaald, bv. het geven van iets lekkers, een speeltje of aandacht. 

Het leren begrenzen van de hond doen wij door middel van negatieve correcties.  Nu hoor ik je denken, negatieve correctie? Maar hoe dan? Je traint toch positief?! Dit is nou precies het grote struikelblok in de communicatie als het gaat over trainen van honden.

Een correctie door iets toe te voegen heet nou een keer een positieve correctie (positief want je voegt iets toe). Dat houdt in dat de hond pijn, angst, schrik wordt aangedaan. Een ruk aan de riem, het gooien met een  kettinkje/ sleutel, stemverheffing en noem maar op. ( dit heet een positieve correctie!) Deze vorm wordt niet gebruikt nog geaccepteerd bij Leren kan anders.

 

Door te werken met negatieve correcties (negatief want je haalt iets wat voor de hond prettig is weg of ontneemt hem de toegang tot iets, in reactie op zijn gedrag.) Begrens je de hond en kun je hem prima leren wat hij niet mag. (of beter gezegd, wat jij liever niet ziet)

Leren door het opdoen van positieve ervaringen voor eigenaar en hond staat bij Leren kan anders centraal. Ik besteed veel aandacht aan de lichaamstaal/ -houding, het gedrag van de hond. Ik help jullie graag met het opvoeden en trainen van je hond tot het ideale maatje. Omdat elke hond en elke eigenaar uniek is, wordt er getraind in kleine groepen van maximaal 5 combinaties waarbij iedereen de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft.
 

 
Aan de slag? Vul het contactformulier in en ik neem contact met jou op.

© 2019 by Leren kan anders.  

KVK-nr. 60902043  

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon