Skip to main content

Hersenwerk zet het brein van je hond aan. Hersenwerk is een leuke bezigheid voor jou en je hond. Hersenwerk is eigenlijk het doen van puzzels of snuffelspelletjes waarbij je hond op zoek gaat naar iets lekkers (kleine hoeveelheden voer) of speelgoed, al naar gelang wat je hond het leukste vindt. Met hersenwerk stimuleer je alle zintuigen van je hond en je laat zijn hersens flink werken. Werken met de neus is zeer inspannend!

Dit snuffelen en nadenken is zeer intensief voor je hond. Het is niet alleen mentaal inspannend, maar onderschat ook het fysieke aspect niet. Hersenwerken is een aanvulling en biedt mentale uitdaging voor je hond. Het is een mooie manier om energie kwijt te raken, zeg maar de juiste vorm van moe worden. Je kunt hersenwerken niet als volledige vervanging voor een lekkere wandeling of flink stuk rennen inzetten, tenzij als je hond, om wat voor reden dan ook, even niet zo veel mag lopen/ bewegen of na een operatie. Dan is het inzetten van hersenwerk juist een mooi tijdelijke vervanging en anders als aanvulling.

Samenwerken & vertrouwen

Samenwerken is leuk! Door samen met je hond te spelen, leer je elkaar kennen op een andere manier. Samen dingen ondernemen versterkt jullie band en je leert je hond op jou te vertrouwen. Hersenwerken leer je je hond stap voor stap aan. Welke vorm het beste bij je hond past is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je hond, heeft hij een spitse of juist meer plattere neus, hoe groot is zijn bek (met het oog op het vastpakken van verschillende onderdelen? Is je hond heel erg sterk gericht op voer of juist niet? Kan hij met beleid zijn poten inzetten of is je hond meer van het grove werk? Je zult begrijpen dat een Chihuahua of een Dwerg keeshond iets anders nodig hebben qua materiaal dan bijvoorbeeld een Deense dog of een Cane corso.

Hersenwerken moet leuk zijn en er mag dus absoluut geen frustratie ontstaan. Door je hond stap voor stap te leren hoe hij hersenwerkjes oplost, voorkom je frustratie. Hoe je dat aanleert is per hond verschillend. Wat is de aanleg van je hond? Hiermee bedoel ik dan vooral, waar is hij van origine voor ‘gemaakt’. Een hond die gemaakt is om bijvoorbeeld wild op te speuren, werkt anders dan een hond gemaakt is om het erf te bewaken of om mensen gezelschap te houden. Maar één ding staat vast, alle honden kunnen hersenwerken. Ze hebben een neus die het doet, dus kunnen ze hersenwerken. De rest is een kwestie van aanleren.

De eenvoudigste manier om met hersenwerk te beginnen is het aanbieden van eenvoudige hersenwerkjes. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan aanbieden van voer in een voerbal of snuffelmat. Je hond hoeft hiervoor nog niet heel veel te kunnen, het rollen met een voerbal zorgt dat er voertjes eruit vallen en bingo! De vaardigheid die nodig is om het werkje op te lossen wordt direct beloond.

Een snuffelmat of ballenbak zijn uit dezelfde categorie. Je legt wat lekkers op de mat en je hond kan beginnen. Heeft hij dat door, verstop je de voertjes in de mat. Natuurlijk heeft iedereen de slimste hond maar denk er steeds aan dat je het langzaam opbouwt, zorg dat je hond succes ervaart zodat het leuk blijft. Wij mensen zijn snel geneigd te denken dat de hond het wel snapt, waarmee de lol er af kan raken en je, geheel ongewild, toch in de frustratie zone van je hond komt.

Een beetje moeilijker

Wanneer je hond door heeft wat de bedoeling is, kan je het een beetje moeilijker maken. Door bijvoorbeeld een hersenwerkje aan te bieden waarbij hij iets moet omdraaien door er tegenaan te duwen of waarbij hij iets moet oppakken waaronder het lekkers te vinden is. Ook nu houd je rekening met wat bij je hond past.

Stress verlagend

Snuffelen werkt stress verlagend. Door te snuffelen wordt er endorfine aangemaakt, het zogenaamde gelukshormoon. Dat zorgt ervoor dat je hond zich na het hersenwerken beter kan ontspannen, mits frustratie voorkomen wordt natuurlijk.

Kortom

Hersenwerken is leuk, je leert je hond op een andere manier kennen, het verbetert jullie band en het werkt stress verlagend. Dus niet alleen voor gezonde honden is het samen doen van hersenwerk een verrijking, ook voor oudere of geblesseerde honden kan dit een uitlaatklep zijn. En het is uitermate geschikt voor regenachtige dagen!