Skip to main content

Ik laat mijn honden met enige regelmaat apart van elkaar uit. Dat doe ik omdat zij beide een andere behoefte hebben. Daar waar Bor een echt loper is en graag kilometers mag maken waarbij hij lekker kan rennen. Is Roefus een echte snuffelaar. Dus is er voor hen beide meer voldoening te halen uit een andere soort wandeling.

Roefus is, zoals ik al zei, een echte snuffelaar. Voor Roefus is het verzamelen van informatie belangrijk. Ik kan tijdens een snuffelwandeling met hem over een stukje van nog geen honderd meter rustig een half uur (of meer) doen. Soms is hij na dit stukje klaar en geeft aan naar huis te willen. Een andere keer lopen we een stukje en gaat hij weer terug waarbij hij heen en weer loopt tussen bepaalde punten. Hij kan ook gewoon blijven staan om te kijken. Ook dat stilstaan en kijken is informatie verzamelen.

Wat is een snuffelwandeling

Een snuffelwandeling is een aangelijnde wandeling waarbij de hond de route en het tempo, bepaald, terwijl jij je hond volgt. Eigenlijk is het niet meer dan dat. Zo simpel? Nou ja… bijna. Maar in de basis komt het hier wel op neer.

Snuffelen en ruiken

Snuffelen behoort tot het natuurlijk repertoire van honden. Snuffelen is voor honden dus natuurlijk gedrag. Een hondenneus kan wel vele malen beter ruiken dan onze neus.

Misschien herken je het wel, je stapt de bus is en denkt, “hmm knoflook” of “iets minder afthershave was ook goed geweest.” Waar wij dit soort luchten goed kunnen ruiken, ruikt de hond nog veel meer. Waar wij alleen de knoflook of afthershave ruiken, is de hond in staat om te ruiken uit welke ingrediënten het gerecht of de parfum nog meer bestaat.

Maar dat is niet het enige wat ze kunnen ruiken. Ze kunnen ook ruiken waar iemand is geweest, of daar andere dieren waren en wat voor dieren. Ze ruiken of je bijvoorbeeld gestrest of ziek bent en zelfs of iemand zwanger is. Het opdoen van de omgevingsgeuren is voor alle honden belangrijk. De luchten die zijn hier opdoen geven informatie. Gelukkig zijn de meeste honden niet zo gefocust op voorbijgangers. Waardoor je mensen meestal gewoon voorbij kunt lopen.

Waarom Snuffelen

Snuffelen is mentaal behoorlijk inspannend voor honden. Door je hond te laten snuffelen daag je hem mentaal uit. Deze mentale uitdaging is minstens zo belangrijk als fysieke uitdaging.

Word jij gek van al dat gesnuffel? Je hond niet. Honden snuffelen dus om informatie te verzamelen. Met die informatie bepalen zij onder andere: of er iets te eten is, of er zieken zijn of dat er gevaar is. Voor de ene hond is die informatie belangrijker dan voor de andere. Eigenlijk net als met mensen. De een kan ergens heen gaan zonder iets van een situatie af te weten en de ander moet precies weten wie, wat , waar en hoe. Daarbij werkt snuffelen stress verlagend. Het is dan belangrijk om de hond het snuffelen ook af te laten maken. En niet steeds weg te trekken kan hij ontspannen.

Als het aan Roefus ligt besnuffeld hij ieder bosje, struikje, paardenbloem, paaltje of straathoek. Door de hond in de omgeving regelmatig lekker te laten snuffelen kom je niet alleen tegemoet aan de natuurlijk behoefte van je hond. Je geeft hem ook controle over wat hij gaat doen en tijdens een snuffelwandeling (als je hond het eenmaal geleerd heeft), zorg je voor voorspelbaarheid. Controle en voorspelbaarheid is voor een hond belangrijk. Honden zijn voor alles afhankelijk van ons. Wij bepalen wanneer ze eten en drinken krijgen. Wanneer er gewandeld (dus geplast en gepoept kan worden) en gespeeld wordt.

Stel je eens voor….Jij houdt niet van verrassingen en je vindt het best lastig vindt om met onverwachte situaties om te gaan. Hoe fijn is het dan als je zelf mag bepalen hoe lang je blijft. Waar je gaat staan of zitten en wat je in die situaties gaat doen? Voor een hond is dit niet anders. Tijdens zo’n snuffelwandeling bepaalt je hond waar en wanneer hij stil gaat staan om te snuffelen, en hoe lang hij daar vervolgens blijft snuffelen.

Een rondje kan soms eindeloos lijken te duren. Ik kijk daarom altijd even op mijn horloge. Deze snuffelwandeling met Roefus is, iets langer dan 540 meter. We hebben hier echter één uur en een kwartier gedaan. We begonnen bij de gele pijl. Waarbij hij eerst links af ging, weer terug kwam. Die duurde nog geen vijf minuten. Op het moment dat ik de wandeling op te nemen waren we bij de blauwe pijl. Hij liep een ‘rondje’ door naar waar hij begonnen was. Op die hoek heeft hij de grootste deel van de tijd gestaan, gesnuffeld en gekeken.

Vervolgens was hij klaar en liep naar de ingang van het appartementencomplex. Eenmaal thuis heeft hij wat gedronken en ging tevreden liggen snurken in zijn ‘mancave’.

Wanneer zeker niet

Als je een keer wat minder tijd hebt, dan ga je zeker geen snuffelwandeling maken. Dan levert het jezelf alleen maar frustratie op en dat werkt juist averechts voor jou en de hond. Kies dan voor een korte plasronde. Door hier een ander ritueel of commando aan te geven, maak je ook zo’n korte plasronde ook weer voorspelbaar. En dat was wel zo fijn voor je hond.

Probeer het eens

Wanneer je hond een snuffelaar is, soms wat onzeker of gewoon omdat je wilt weten wat het voor jouw hond doet. Probeer eens één plasrondje te vervangen voor een snuffelwandeling. Jouw hond mag zelf de route kiezen en jij loopt achter haar aan. Tijdens deze wandelingen is de afstand dus niet belangrijk. Een snuffelwandeling kan stress verlagend werken als je hond voldoende tijd krijgt om deze informatie in zich op te nemen en te verwerken. Soms is het zelf mogen bepalen voor honden, in het begin, wat onwennig en hebben ze tijd nodig om hierin zelfstandiger te worden. Jij mag ze daarin zeker helpen en ondersteunen.

Ik zou zeggen probeer het eens.