Therapiehond

 

Een therapiehond ook wel assistentiehond genoemd, helpt kinderen, jongeren en volwassenen.

Een therapiehond vermindert stress, kan een persoon helpen in diverse situaties waarin spanning of angst oploopt. De hond biedt jou zekerheid en dat schept vertrouwen waardoor jij jouw dagelijkse leven weer kan oppakken.

Een therapiehond is zeer geschikt voor kinderen, jongeren of volwassenen die leven met bijvoorbeeld autisme, PTSS, angst- of andere stoornissen. Sociale contacten kunnen een obstakel zijn. Concentratieverlies kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven van iemand. In deze situaties kan een therapiehond uitkomst bieden.

 

Wanneer een traject start, gaan we kijken welke hond het beste past bij jouw behoeftes. We maken een plan voor de opvoeding en training. Tijdens het traject leer ik de hond, op een positieve manier, zijn baas op een ontspannende manier te helpen. Voor de hond bestaat zijn verdere leven uit een leuk en langdurig spel, terwijl hij zijn baas helpt in spannende, moeilijke of stressvolle situaties. Ik leer zowel baas als hond door middel van coaching, om te gaan met dergelijke situaties. De eigenaar leert zijn of haar hond op de juiste manier in te zetten en de hond leert op de gewenste manier te reageren. Iedere hond en eigenaar  anders, daar houd ik natuurlijk continue rekening mee.

Omdat iedere persoon uniek is leren we de hond de specifieke handelingen die hij moet kunnen om jou te helpen. Zo kan jouw therapiehond bijvoorbeeld mee naar therapie, of woont bij jou in een instelling, jouw therapiehond kan je ondersteunen tijdens het boodschappen doen, of helpt je in het openbaar vervoer.

Misschien wil jij dat jouw therapiehond je naar huis terug begeleid in geval van een angstaanval, of dat hij je wakker maakt wanneer je een nachtmerrie hebt. Een therapiehond is als maatje een trouwe vriend waardoor hij de kwaliteit van jouw leven mooier en vaak dragelijker kan maken.

 

Voor wie is therapiehond begeleiding?

Een therapiehond is inzetbaar bij zowel voor kinderen, jongeren en voor volwassenen. Wil jij een therapiehond aanschaffen voor jezelf of iemand uit jouw gezin dan biedt Leren kan anders uitkomst.

Leren kan anders helpt bij de keuze voor een ras, dat past bij jou en jouw behoeftes. Vervolgens zoeken we samen een goede fokker. De meest geschikte pup worden uitgekozen middels de zogenaamde puppytest. Afhankelijk van jouw situatie zal besloten worden of de pup eerst intern opgeleid gaat worden of dat de pup direct bij jou thuis zal gaan wonen.

Omdat iedere situatie is uniek is, biedt Leren kan anders altijd begeleiding op maat.

Na een uitgebreid intakegesprek waarbij wij samen in gesprek gaan over de verwachtingen die jij hebt, brengt Leren kan anders een advies uit over de meest passende hond voor jou en jouw situatie. 

 

Meer weten vul het contactformulier in en ik neem contact met jou op.

Leren kan anders kijkt  naar de mogelijkheden. Daarbij wordt  zorgvuldig naar het doel gekeken waarvoor mensen een therapiehond willen aanschaffen en of de gestelde doelen haalbaar zijn. Mocht er besloten worden om de therapiehond eerst intern in training te laten gaan, overlegt Leren kan anders met het gezin wat het moment is om de therapiehond in het gezin te plaatsen.

We maken samen een plan om de therapiehond zo optimaal mogelijk op te voeden, te socialiseren en samen te trainen om de gestelde doelen te bereiken. Omdat Leren kan anders maatwerk levert, is het lastig te zeggen wat de exacte trainingsfrequentie zal zijn. Als de pup meteen mee naar het gezin gaat, zal de begeleiding de eerste tijd vooral gericht zijn op de socialisatie en basisgehoorzaamheid. Daarna wordt dat 2-wekelijks afgebouwd, afhankelijk van de wensen van de cliënt en welke vorderingen van de hond maakt. 

Belangrijk om te weten is dat  een pup of jonge hond meer begeleiding vergt dan een volwassen hond. Een pup dient eerst opgevoed te worden.

© 2019 by Leren kan anders.  

KVK-nr. 60902043  

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon