Skip to main content

Onze honden zijn op vele manier afhankelijk van ons. Dat geldt ook voor wanneer zij hun behoeften mogen doen. Daarom vindt ik het belangrijk Daar de tijd voor te nemen en goed naar mijn honden en hun behoeftes te kijken. Ophouden is niet alleen vervelend maar kan ook, als het te lang duurt schade aanrichten. Dus laat ze vooral niet te lang wachten.

Het uitlaten van mijn honden doe ik op vele verschillende manieren.

  • Plasrondjes samen of om de beurt.
  • Uitgebreide plasrondjes samen of om de beurt.
  • Lange losse wandeling samen of alleen met Bor.
  • Lange wandeling gedeeltelijk los samen, zoals vaak in vakanties
  • Lange wandelingen gedeeltelijk los met Bor kan ook zijn samen hardlopen of Bor langs de fiets.
  • Snuffelwandelingen met Roefus.

Belangrijk is om naar de behoeftes van jouw hond(en) te kijken én naar wat bij jou en jouw situatie past.

“Van Dale: uit·la·ten(liet uit, heeft uitgelaten)

1. naar buiten laten gaan: iem. uitlaten tot aan de deur begeleiden.”

Uitlaten heeft voor ons honden eigenaren toch vaak een andere betekenis. Je hond uitlaten is een gewoonte die erbij hoort als je een hond hebt. Vroeger liepen honden veel los en konden overal hun behoefte doen. Van onze gedomesticeerde huishond wordt verwacht dat hij dat doet als wij hem uitlaten. Dus dat betekent dat je de hond moet uitlaten, gaan lopen, wandelen en hem de tijd geven om zijn behoefte te doen. Dat is even wennen, maar bedenk je eens, dat je maar eens in de 8 uur mag plassen of poepen. En daar maar een aantal minuten de tijd voor krijgt. Dat is niet echt tof, wel?

Hoe vaak?

“ Hoe vaak moet ik mijn hond eigenlijk uitlaten?” Deze vraag hoor ik regelmatig voorbij komen als ik bij mensen voor een consult kom. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten.

Je zult jouw hond aan een bepaald uitlaatritme wennen. Voor een pup ziet dat er heel anders uit dan voor een volwassen hond. Het is gebruikelijk om een hond 3 to 4 keer per dag uit te laten. Natuurlijk zijn er allerlei reden te bedenken waarom het anders moet, maar dan nog is ééns in de 8 uur plassen niet genoeg.

Een pup kan zijn plas simpelweg nog niet zo lang ophouden. Dat betekent dat je, zeker in het begin, hem om de 1.5 tot 2 uur de gelegenheid moet geven een plas te doen.

In de tuin

Roefus mag, en doet dat ook, een plas doen in de tuin. Daar mag je van alles van vinden. Ik vind dat geen probleem. Bor daarin tegen, doet dat nooit. Dat vind ik héél erg prettig.

Voor honden die niet in de tuin (mogen) plassen, is eens in de 4 tot 6 uur een plas- en poeprondje maken, wel prettig. Met de drukke agenda’s tegenwoordig, blijkt dat niet altijd even makkelijk te organiseren. Gelukkig is er dan altijd wel een buurvrouw, je nichtje of de hondenuitlaatservice, om dat te regelen.

Pups & pubers

Hoe lang ga je wandelen met je hond? Voor pups is een gebruikelijke richtlijn, 5 à 10 minuten per maand dat de pup oud is. En dan niet 3 tot 4 keer per dag zo lang, maar die ene langere wandeling. Dus voor een pup van 4 maanden oud kom je dan op 1 langere wandeling van +/- een half uurtje en daarnaast de korte plasrondjes. Dat kan zijn 5 minuten maar kan ook heel goed, even plassen en weer naar huis, zijn.

Pups en pubers zijn nog volop in de groei. Dat betekent o.a. dat de groeischijven nog niet volledig ontwikkeld zijn. Dus om gewrichtsproblemen en gezondheidsklachten te voorkomen, bouw het langzaam op. De tijd dat jullie samen lekker een lange wandeling kunnen maken komt wel.

Volwassen hond

De meeste honden vinden het heerlijk om buiten te zijn. Zo kan jouw hond lekker rondsnuffelen. Hij kan zijn energie kwijt en zichzelf op de hoogte stellen van alle nieuwtjes in de buurt. Ik schreef net al dat gemiddeld 3 tot 4 keer per dag je hond uitlaten, gebruikelijk is. Het gaat dan over 2 of 3 plasrondjes en 1 keer een langere wandeling, waarbij hij het liefst ook een stuk los van de lijn kan lopen.

Afwisseling of anders dan anders

Voor honden is controle en voorspelbaarheid prettig. Zo weten zij wat er van ze verwacht wordt. Voor een hond is altijd hetzelfde rondje dus helemaal geen straf. Wij mensen houden van afwisseling. Dat anders dan anders wandeltje, hoeft voor de hond niet zo nodig.

Maar altijd het zelfde rondje/ stukje lopen, dat is natuurlijk het andere uiterste. Zoek een fijne balans die voor jou en voor jouw hond werkt.

En dan zijn er altijd nog legio redenen waarom dingen anders lopen dan normaal. Heeft jouw hond bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, dan is het verstandig om hem vaker, maar korter uit te laten. Maar houd ook rekening met de weersomstandigheden. Bij temperaturen boven de 20 graden houd je hele korte plasrondjes en verder vooral lekker laten liggen.

Kom je niet aan drie tot vier keer per dag wandelen? Geen paniek, dat is echt niet meteen reden om je zorgen te maken . Kijk altijd goed naar de gezondheid en behoeften van jouw hond. Een oudere of zieke hond heeft veelal meer moeite met grote en lange wandelingen dan een jong volwassen fitte hond. En dat is prima.

Waar

Ik woon op een plek waar vele mogelijkheden dicht in de buurt zijn. Een blokje om in de wijk, een grasveldje in het parkje, het bos op vijf minuten lopen, het (honden)strand in de winter maanden op een half uurtje rijden en een losloopgebied op nog geen 10 minuten rijden. Losloopgebieden op kleine schaal zijn er ook. Ik probeer te zorgen voor afwisseling, waarin het plezier van mijn honden voorop staat. Zo blijft het wandelen met de hond leuk voor beiden.

Probeer een vast plasrondje te vinden waar je hond even zijn behoefte kan doen, iets te snuffelen heeft en als het kan ook even los kan lopen. Lukt dat niet, kies dan tijdens de langere wandelingen een plek waar je hond los van de lijn kan lopen. En ben je niet in de gelegenheid om dit dagelijks te kunnen doen, dan is er vast een paar keer in de week wel iets te regelen zodat het wel lukt. Los van de lijn lopen is toch heel anders dan een aangelijnde wandeling en voor een hond belangrijk.

Tips:

  • Ben je van plan je hond los te laten? Neem dan iets lekkers mee om hem te belonen als je hem terugroept.
  • Neem altijd een riem mee, ook als je van plan bent je hond los te laten, je weet maar nooit.
  • En een handdoek is handig als je hond nat wordt of in het water heeft gespeeld.
  • Loop je aangelijnd en kom je iets of iemand tegen waarvoor je hond bang is of tegen uitvalt, draai om, steek over of loop even achter een geparkeerde auto langs als dat kan.
  • En vergeet vooral niet te genieten van het wandelen met je hond!