Skip to main content

Jaren heb je ernaar uitgekeken en er waren steeds goede, weloverwogen redenen om het niet te doen: een pup nemen. Dan komt het moment dat het kan. Na lang nadenken en overleggen, onderzoeken welk ras, fokkers bezoeken en veel lezen is de beslissing gevallen, er komt een pup. En het is een geweldig lief schattig bolletje wol. Echt een schatje, maar ook een klein duiveltje!

Ze is inmiddels 4 maanden nu en nog niet volledig zindelijk. Het lijkt wel alsof ze het erom doet. En ze wil maar niet te begrijpen dat ze niet op de bank mag springen. Dat ze de visite met rust moet laten en daar niet steeds tegenop mag springen. En wat echt door merg en been gaat is het erbarmelijk jammeren en piepen als je ook maar 5 minuten op de WC of boven bent. Je probeert heel rustig te blijven,  steeds weer tot tien te tellen, uit te ademen en te ontspannen, maar je merkt ook dat de rek er wel een beetje uit is.

Je bent moe, dood en doodmoe van de hele tijd op je pup letten. Je hebt heel stiekem al gedacht om haar misschien toch terug te brengen naar de fokker…Je zit aan je tax en twijfelt of dit wel zo’n goede beslissing was. Heb je hier wel goed aan gedaan?

Je weet het, het is een pup, ondeugend zijn hoort erbij, ze wordt wel rustiger. Maar heb geduld, straks denk je met weemoed terug aan deze tijd etc etc, maar je merkt dat je er behoorlijk gestrestst over bent. Je barst regelmatig in tranen uit als ze voor de zoveelste keer niet naar binnen komt als je haar roept, ze wéér tegen je op staat, ze weer op de bank springt, ze weer enorm trekt etc etc.

Je doet  het volgens het boekje: slecht gedrag negeren, afleiden, goede gedrag uitgebreid belonen, niet schelden, en uiteraard geen lijfelijke straffen. Maar je geduld raakt dus op. Wanneer lijkt ze het tussen de oren te krijgen? Bij de gedachte dat er ook nog een puberteit aankomt, krullen je tenen.

Als ze dan moe is en gaat liggen denk je “hè lekker, even kroelen”. Vaak vindt ze dat lekker, maar regelmatig (dagelijks) gaat dat aaien over in een bijt/op mijn hoofd-staan-spelletje. Gevolg: je staat nog gefrustreerder weer op. Al met al twijfel ik of ik hier nu wel goed aan hebben gedaan.

 

– Herkenbaar –

 

Wanneer je besloten hebt een pup in huis te halen, kijk niet alleen naar of de hond bij jou past, maar ook of jij bij de hond past. Kun jij de hond genoeg bieden? Denk daarbij aan: aandacht, energie, kortom wat is de core business van het ras? Maar denk ook na over de verzorging (veel of weinig kammen) en hoeveelheid vuil die de pup mee naar huis brengt.

Je gaat bij de aanschaf van een hond uiteraard niet alleen af op het uiterlijk, hoewel dat natuurlijk ook wel een beetje mede bepaalt welke hond je kiest. Vind jij een buldog of teckel spuuglelijk dan zul je deze waarschijnlijk nooit kopen, hoewel het ook een schat van een hond kan zijn.

Naast het uiterlijk is het karakter veel belangrijker. Passen het karakter en de eigenschappen van de hond bij jou. Denk aan de beharing, de energie, bewakingsdrang of allemansvriend, veel energie of neemt met minder beweging genoegen, aanhankelijkheid. Dit laatste is bij de herder zeker aanwezig.

 

Een hond met energie voor 10! Een hond uit een werklijn? Of een gezelschapshond? Denk er heel goed over na, voordat jij een beslissing neemt dit ras in huis te nemen. Kan jij jouw toekomstige huisgenoot zijn energie bij jou kwijt of moet hij wegkwijnen op de bank, omdat je veel werkt of niet kunt regelen dat jouw hond straks genoeg beweging krijgt? Ben je consequent? Heb je kinderen? Zijn er andere huisdieren? Wat wil je gezin? Hoe handig zijn die met opvoeding en training van een pup of komt alles op jou neer?

Maar goed het is en blijft een pup die je in huis haalt. En pups zijn net kleine kinderen. Ze moeten heel veel rusten/ slapen. Echt heel veel! Je zult ze moeten leren wat jij van haar verwacht. Daarvoor zul je je moeten verdiepen in hoe een hond leert om het beste resultaat te behalen. Want het gaat niet vanzelf. Nou ja…. Het gaat wel vanzelf, alleen is dan de kans héél erg groot, dat het dan misgaat. En je pup zich dingen eigen maakt, waar jij bijzonder van over je theewater raakt. Dus niets doen is geen optie.

“Ze gaat terug naar de fokker!”

 

Snapte die pup nou maar eens wat je bedoelde. Doodmoe, terwijl je het huilen nader staat dan het lachen, zeg je tegen je partner/ gezin ‘zo kan het echt niet langer”, als er niets verandert dan moet de pup maar terug naar de fokker!

Je partner, vindt dat het allemaal wel meevalt en je kinderen schieten meteen in een huilbui van heb ik jou daar, Want nee, de pup mag niet weg.

Nou is dat ook eigenlijk niet wat jij wilt, het is alleen een uiterste roep om hulp van de mensen om je heen. Want de pup drijft je tot wanhoop!

En daar kan ik mij van alles bij voorstellen. Want, een pup is onwijs veel werk. En dan heb ik het niet over het leren zitten en hier komen. Maar de alleen de opvoeding. Liefdevol en bewust opvoeden van je pup is het liefste wat je wilt. En daarom had je je ook zo goed ingelezen. Niks “oude school” trainen. Nee de nieuwe positieve manier van opvoeden en trainen, dat is wat je wil. Maar het enige dat je ziet is een knetter hyper pup die de hele boel terroriseert.

Zorg daarom dat je vooraf contact weet waar je de juiste informatie vandaan kunt halen en waar je met je vragen terecht kan. Daar kan ik je bij helpen. Door samen te beginnen bij het begin. Ik leer je hoe je pup “werkt”, hoe je haar kan lezen en zo kan zien, hoe zij zich voelt en haar kan helpen voordat ze dit ongewenste gedrag inzet. Door je tips en handvaten te geven hoe je om kunt gaan met de verschillende situaties, hoe je op de juiste manier je pup grootbrengt tot een stabiele volwassen hond. En download mijn gratis cadeautje!

Zorg er ook voor dat je voor je pup een rustige en veilige plek creëert, zoals een bench of puppyren. Ik zeg het nog maar een keer, pups zijn soms net kleine kinderen. En bedenk dat je een baby ook niet de hele dag maar laat rond kruipen totdat het eindelijk ergens in slaap valt. Dat geldt voor een pup ook. En leer je pup dat die plek GEWELDIG is.

 

Om je daar alvast mee op weg te helpen geef ik je 5 tips om te zorgen dat de bench echt een fantastische plek wordt.

 

Tip 1; Thuiskomen

Wanneer je voor de eerste keer met de pup jouw huis binnenkomt, laat je haar kennismaken met de spullen en het meubilair in jouw woonkamer. Alles ruikt anders en nieuw. Laat je pup gewoon lekker zijn gang gaan en geef  haar tijd om haar nieuwe plekje te verkennen. Gaat zij bij de bench kijken, prima. Doet zij dat niet, ook goed. Forceert niets.

Tip 2; Introductie

Voordat je met je pup bij je thuiskomt, heb je gezorgd dat de bench op de juiste plek staat in huis. Een rustige plek, uit de loop, tochtvrij en misschien heb je er zelfs al een kleedje overheen gelegd. In de bench heb je een lekker dekentje en kussen gelegd.

Tijd om te eten. Dit is een mooi moment de bench te introduceren.  Als je haar eten hebt klaargemaakt, loop je met de voerbak naar haar bench. Jouw pup heeft dit vast snel in de gaten en komt achter je aan. Zet de voerbak in de bench. Merk je dat je pup het spannend vindt om in de bench te gaan, dan kun ook de voerbak in de deuropening van de bench te zetten. Zij hoeft er dan niet in om te eten, maar leert al wel dat in de buurt van de bench iets te halen valt.

Elke keer als je je pup eten geeft doe je dat in de bench, of je schuift zijn bakje steeds iets verder de bench in. Door je pup steeds eten te geven in de bench, gaat jouw pup de bench associëren met iets lekker (eten). Wat, als het goed is, een positieve ervaring oplevert en dat is precies wat je wilt. De bench is leuk!

Tip 3;  Een leuke plek

Om te zorgen dat je pup de plek zelf ook eens opzoekt, omdat het er zo leuk is. Kun je er zo nu en dan (ongemerkt) iets lekkers inleggen. Is jouw pup toevallig in de buurt van de bench of loopt zij er langs? Dan merkt ze (ziet of ruikt),  dat lekkers. Wanneer je dit regelmatig doet, creëer je verassingen die weer voor een positieve ervaring met de bench zorgen. Je zal zien dat je pup de bench steeds vaker zelf gaat opzoeken.

Tip 4; Deurtje open

De eerste tijd is het belangrijk dat jouw pup zich op haar gemak voelt wanneer zij  in de bench is. Dat is belangrijker dan dat de deur al dicht zit/ op slot zit. Je pup moet het fijn vinden in de bench. De bench ervaren als veilige plek waar het fijn is om te zijn. Als dat het geval is, dan kun je beginnen om heel af en toe het deurtje even dicht te doen. Het belangrijk om te weten, dat het dagen kan duren voordat je overdag het deurtje dichtdoet.

Tip 5; Iets te doen

Wanneer je pup zover is dat het deurtje dicht kan, helpt het om je pup iets te doen te geven in de bench. Denk aan een botje of een KONG, die je vult met iets lekkers. Leid je pup rustig naar haar bench en geef haar in de bench haar botje of  een KONG. Ook nu geldt: doe het deurtje van de bench de eerste dagen niet meteen dicht als zij iets lekkers heeft gekregen. De bench moest een leuke en veilige plek worden, weet je nog?

En heel belangrijk GENIET van je pup, want ook al is het zwaar, doodvermoeiend en kan het je van tijd tot tijd tot wanhoop drijven, het is ook een geweldige tijd, die voor je het weet voorbij is. En dan….

Komt de pubertijd. Ook een super mooie tijd! 😉

 

Meer weten? Volg mijn socials, op Facebook en Instagram deel ik tips en trucs over het opvoeding, training en gedrag van honden. Meld je aan voor de puppycursus en wordt daarmee lid van mijn besloten FB-groep “Leren kan anders Pups en Pubers”, waar ik waardevolle informatie deel over het opvoeden en trainen van honden.